Напишете дума/думи за търсене

Как аврамовото дърво помага на зачеването

Витексът (авраамово дърво) е красив храст, който идва от земите на Гърция и Италия, чиито плодове се използват от билковата медицина от векове.

Той е една от най-популярните билки в Европа за подобряване на гинекологичното здраве и възстановяване на хормоналния баланс.

Модерните клинични изследвания, както и много примери от практиката показват, че витексът притежава невероятната способност да балансира хормоните, свързани с плодовитостта и способността за забременяване. И тъй като растението не съдържа хормони, той има изключително нежно действие върху организма, при което няма рискове от нежелани странични ефекти.

Как работи витекс? Регулира дейността на хипофизата – главната жлеза, която контролира редица функции в организма, включително изпращане на сигнали до яйчниците, показвайки им колко хормони да произведат. Този процес е известен като хормонална обратна връзка.

Множество проучвания доказват, че:

- Витекс е една от най-ефикасните билки, що се отнася до балансиране на хормоните и регулиране на менструалния цикъл.

- Инхибира на фоликуло-стимулиращия хормон и повишава секрецията на лутеинизиращия хормон, който на свой ред увеличава продукцията на прогестерон.

- Удължава кратката лутеална фаза: макар че не съдържа никакви хормони, витекс помага на организма да увеличи производството на лутеинизиращ хормон, с други думи – насърчава овулацията, което от своя страна води до повишаване нивата на прогестерона по време на лутеалната фаза.

- Повишава нивата на прогестерона: доказано е, че витекс стимулира образуването на жълтото тяло, което е отговорно за секрецията на прогестерон.

- Намалява риска от развитие на лека ендометриоза. В Германия екстрактът от билката отдавна се препоръчва от гинеколозите в профилактиката и лечението на лека ендометриоза.

- Намалява риска от спонтанен аборт. Витекс има благоприятен ефект върху нивата на прогестерона. Когато спонтанните аборти са резултат от недостига на прогестерон, витекс може да е от голяма полза, тъй като нормализира или увеличава нивата на този важен хормон. Употребата на витекс по време на бременност е безопасна, но въпреки това не забравяйте да се консултирате с лекар, в случай че решите да приемате екстракт от билката точно в този период от живота си!

- Облекчава симптпомите при предменструален синдром (ПМС). Клинични изследвания показват, че витекс може да бъде много ефективен срещу симптомите на ПМС, особено депресия, главоболие, обриви, акне, алергии и чувствителност на гърдите.

- Възстановява нормалното състояние при липса на менструация (аменорея). 

- Успешно се използва и при нередовна менструация. Витекс не само възстановява цикъла, но може и да го регулира – както в случаите на оскъдно кръвотечение, така и при обилен цикъл.

- Намалява маточните кисти.

- Стабилизира менструацията след прекратяване на терапията с противозачатъчни хапчета. След прекратяване на естроген - съдържащите противозачатъчни хапчета, приемът на витекс за период от няколко месеца доказано, доказано спомага за стабилизиране на цикъла и предизвикване на овулация.

- Помага да стимулира производството на майчино мляко: В продължение на повече от 2000 години, витекс успешно се използва за да се стимулирана на кърмата. 

- Подобрява състоянието на кожата и намалява възпалението, особено в случаите на акне.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ