Напишете дума/думи за търсене

Родители доброволци в яслите ще гледат децата (Обзор)

  • Идеята е на директорите и Столичната община, подкрепят и проекта на здравното министерство педагози да заменят недостигащите медицински сестри
  • Зам.-кметът Дончо Барбалов: Под 50% посещаемост при безплатните градини

Родители да влязат като доброволци в детските ясли и да помагат на персонала. Това предлагат директорите им в София.

Зам.-кметът Дончо Барбалов събра на среща вчера директорите на общинските самостоятелни ясли в столицата, за да обсъдят промените в изискванията към персонала на детските заведения. Основният проблем е, че не достигат медицинските сестри, които според сега действащите норми трябва да се грижат за децата.

Новата наредба на здравното министерство, което отговаря за яслите, дава възможност лекарски асистенти и фелдшери също да бъдат назначавани в тях. Има и идея педагози да поемат грижата за най-малките - както е в детските градини, но тя срещна отпор от родители с мотива, че това са много малки деца и

само специалисти медици могат да реагират адекватно

при възникване на ситуация, която застрашава здравето и живота им.

Проектът за промени в Наредба 26 бе пуснат за обществено обсъждане още в края на април, но тя все още не е приета.

Предложението на директорите е да се дава възможност на родителите да се включват в работата в яслите за

по 4 часа на ден от тази есен,

съобщи Барбалов след срещата.

Ако имало много желаещи, ще се изработи график за редуването им, допълни зам.-кметът.

“Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца”, приветства идеята д-р Моника Чеуз, шеф на дирекция “Здравеопазване” към общината.

“Предполагам, че през тези 4 ч някой от персонала в яслата ще ме замести на моето работно място?!?! Шегичка! Със сигурност НЕ”, гласи обаче един от първите родителски коментари под поста на Барбалов във фейсбук, с който той съобщи за нетрадиционната идея.

“Експертите са на мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения”, обобщи още Барбалов. На срещата приветствали и това да се назначават други медицински специалисти.

Според зам.-кмета и общинските директори обаче, откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%.

Не е редно да “пазиш” мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки поради недостиг на места в общинските, негодували специалистите.

Детските градини у нас станаха безплатни от април. Не се обявява обаче сравнение с посещаемостта преди пандемията, която също спря много семейства да водят децата си.

“Беше констатирано, че средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения, не са достатъчно”, съобщи още зам.-кметът по финанси и здравеопазване. Общинските яслени директори му се оплакали, че държавно делегираните бюджети

не покриват увеличените разходи за детските заведения

заради инфлацията и скока на цените на енергоносителите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ