Напишете дума/думи за търсене

Какви ще бъдат очите на бебето?

Как да определите какъв ще бъде цветът на очите на детето

Това зависи от фактори като: цвят на очите на родителите (генетика) и националността им. Тъмният се счита за доминиращ, затова има толкова много тъмнооки хора в света. Ако единият родител има кафяви очи, а другият светли - тогава най-често детето наследява тъмен цвят на очите.

Въпреки това, не всичко е толкова просто с очната генетика. Има различни комбинации и не винаги дете с кафяви очи се ражда от родители с такива. В 18% от случаите то може да бъде с рядък зелен цвят, в 6% - със сини или сиви очи. Това предполага, че гените на най-близките роднини имат малък ефект върху цвета на очите на детето и тъй като има все повече семейства от смесени етноси, въпросът “какъв цвят ще бъдат очите на детето“ става още по-спорен.

Така че, за да предположите цвета на очите на детето, можете да разчитате на таблица, която показва вероятния цвят в проценти. Също така си струва да се има предвид, че всеки цвят може да има най-различни нюанси, а това е трудно да се предвиди само от таблицата. Според учените има приблизително 16 нюанса на очите, а не само кафяви, сини и зелени цветове на ириса. Ето защо ще трябва да проявите търпение и да изчакате момента, когато ирисът на очите на бебето придобие окончателния си цвят.

Цветът на очите може да се промени през живота. Понякога това показва развитието на болест. Цветът на очите потъмнява при поява на тумор; при анемия очите се озаряват; ирисът може да стане розов при диабет; с възрастта в организма се произвежда по-малко меланин, така че очите се озаряват при по-възрастните хора.

Връзката между природата и цвета на очите не е доказана от науката. Но това, което влияе на цвета на очите, е чувствителността към ултравиолетовите лъчи. Колкото по-тъмни са очите, толкова по-малко са изложени на вредната слънчева радиация. Това обяснява защо тъмната кожа и очи преобладават в слънчеви страни. Светлооките хора трябва да бъдат особено внимателни и да предпазват очите си от ултравиолетово лъчение. Това обаче се отнася за хора с всякакъв цвят на очите, тъй като тъмният нюанс на ириса все още не е достатъчна защита.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ