Напишете дума/думи за търсене

Какво пречи на лесното зачеване?

Днес все повече двойки се сблъскват с трудно забременяване. Според проучванията около една на всеки осем страда от безплодие.

Безплодието представлява медицинско състояние, което се характеризира с невъзможност за зачеване на бебе. За безплодие се говори, когато двойката активно е опитвала да забременее поне една година, а при жени, които са на възраст над 35 години – поне 6 месеца.

Състоянието при дамите, които имат повтарящи се аборти, също се счита за безплодие. Но тук е важно да се отбележи, че то не е само женски проблем.

Почти при около 50% от случаите на двойки, които не могат да заченат, проблемът произтича от мъжа. В останалите случаи е причинено както от състоянието на мъжа, така и от това на жената.

Забременяването е сложен процес, който зависи от четири важни стъпки:

здрави яйцеклетки и сперматозоиди, които мъжът и жената произвеждат

нормално функциониращи фалопиеви тръби, които позволяват на сперматозоида да достигне яйцеклетката.
качествени сперматозоиди, които са способни да оплодят яйцеклетката

яйцеклетка, която може да се прикрепи към матката и да продължи нормално да се развива

Какво би възпрепятствало раждането и зачеването?

Факторите, които биха възпрепятствали зачеването и раждането на бебе са много. Те са основно свързани с начина на живот както на мъжа, така и на жената. Цигарите, алкохолът, наркотиците и нездравословните храни са сред нещата, които могат да затруднят лесното забременяване.

Освен това, много често здравословното състояние, както и наличието на някои заболявания могат да се окажат причината за това дадена двойка да не може да зачене.

Основни фактори

Факторите, които могат да повлияят на трудното забременяване и безплодието, са наистина много. Ето някои от тях според пола.

Фактори при жените

Възраст

Възрастта на жената е една от най-често срещаните причини, която повлиява на способността тя лесно да забременее. След 35 годишна възраст качеството и броя на годните яйцеклетки, които яйчниците произвеждат, намаляват, съответно и по-трудно е забременяването.

Увредени фалопиеви тръби

Друга често срещана причина за трудното забременяване е наличието на проблем с маточните тръби. Те имат изключително важна роля, тъй като свързват яйчниците с матката. Но и не само, именно във фалопиевите тръби е срещата на сперматозоида с яйцеклетката и се осъществява процеса на оплождане.

Фактори като белези или запушване на едната или двете фалопиеви тръби могат да окажат огромно влияние по процеса на забременяване. Това е така, тъй като при запушване на маточната тръба сперматозоидът много по-трудно може да достигне до яйцеклетката.

Освен това, дори и да достигне до нея, оплодената яйцеклетка може да не успее да стигне до матката, което води до наличие на извънматочна бременност.

Причините за увреждане на фалопиевите тръби могат да бъдат много.

Сред тях са възпалително заболяване на таза, ендометриоза, предходна извънматочна бременност и други

Ендометриозата е друго много често срещано състояние сред жените. То се характеризира с образуването на тъкан, подобна на ендометриума, която расте извън матката.

Най-често се наблюдава върху яйчниците, фалопиевите тръби, пикочния мехур и червата. Има случаи, когато заболяването протича без симптоми и единственият начин, по който може да се установи е лапароскопията.

Ендометриозата може да е причината за образуването на белези между матката, яйчниците и маточните тръби, което възпрепятства целият процес на оплождането. Също така, при ендометриозата често се наблюдават така наречените “шоколадови кисти”, които предотвратят освобождаването на яйцеклетката и нейния трансфер към фалопиевата тръба.

Фактори при мъжете

Безплодието при мъжа най-често се причинява от проблеми, които засягат производство на сперма или нейното достигане до крайната цел – яйцеклетката. Около 2/3 от случаите на мъжки стерилитет се коренят в качеството на спермата – нарушения във мобилността, формата или числеността на сперматозоидите като:

Астенозооспермия

Астенозооспермия  е медицинският термин за намалена подвижност на сперматозоидите в еякулата. Съгласно СЗО, състоянието се диагностицира, когато процентът прогресивно мобилни сперматозоиди в пробата е под 50% или когато броят им с праволинейна траектория и скорост от 25 микрометра в секунда е под 25%. Това е най-типичното семинално нарушение при мъжете.

Тератозооспермия

Тератозооспермия е увеличение в концентрацията на сперматозоиди с абнормна морфология (неправилна форма) в спермата. Това състояние се диагностицира, когато сперматозоидите с ненормална форма надвишават 96% от общия брой сперматозоиди в пробата. Тъй като повечето абнормни сперматозоиди не са в състояние да се придвижат до яйцеклетката, тератозооспермията е директна причина за проблемно забременяване в двойката.

Азооспермия

Азооспермия се нарича отсъствието на сперматозоиди в еякулата. Между 10% и 15% от мъжете с оплодителни затруднения имат това състояние, като то може да бъде два вида. Обструктивната азооспермия е налична при около 40% от азооспермичните пациенти и при нея има производство на сперматозоиди от тестисите, но те не постъпват в семенната течност поради блокаж на семепровода или неговото пълно отсъствие. Необструктивната или секреторна азооспермия засяга около 60% от азооспермичните пациенти, като при нея имаме минимално или никакво производство на сперматозоиди от тестисите.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ