Напишете дума/думи за търсене

Бебешки блус или слеродилна депресия?

 „Обикновената“ депресия и следродилната такава са две форми на клинично състояние. Те обаче споделят редица общи симптоми.

Все пак има разлика. Депресията сама по себе си не е свързана с бременността и раждането, докато следродилната може да се прояви по време на деветте месеца или след появата на вашето бебе. Тя обикновено се диагностицира в рамките на една година след раждането - време, известно като "следродилния период", но може да продължи и след това.

В допълнение към типичните симптоми на депресия – нарушение на съня и апетита, безпокойство, плачливост, безнадеждност, загуба на концентрация, загуба на сексуален интерес и социално отдръпване, например. Ако имате следродилна депресия, може също да усетите следното:

Безсъние

Трудно приспособяване към майчинството

Хормонална нестабилност

Тревожни мисли относно кърменето и отбиването

Тревожни или разстройващи мисли за благополучието и безопасността на вашето бебе или способността ви да бъдете добра майка

Обзети сте от вина за това, което се предполага, че е „най-доброто време в живота ви“

Достатъчно трудно е да се борите с клинична депресия, но когато го правите с бебе, малко дете или няколко, за които трябва да се грижите, ситуацията може да изглежда непоносима.

Ако е необходимо, вашият лекар може да ви даде направление за специалист, с който да работите над психическото си състояние. Колко дълго продължава следродилната депресия зависи от много фактори, включително житейски стрес и медицинска история. Но с подходящо лечение много майки установяват, че се чувстват по-добре в рамките на няколко месеца. При някои жени обаче състоянието може да продължи години след раждането. Колко скоро ще получите лечение също е основен фактор за това колко дълго ще продължи. И макар че депресията засяга 1 на 7 нови майки, тя не е единственото следродилно разстройство на настроението: яростта, тревожността и следродилната психоза са подобни, но отделни перинатални смущения на настроението, които може да изискват различни форми на лечение.

Запомнете, не е срамно да потърсите помощ. Понякога може да е трудно да намерите правилния терапевт, но продължавайте да търсите професионална помощ и да разговаряте с приятелите и семейството си, докато не откриете подкрепата, от която се нуждаете.

Каква е разликата между бебешкия блус и следродилна депресия?

Бебешкият блус, известен също като следродилния блус, е чувство на тъга, изтощение и претоварване след раждането на бебе. Симптомите на бебешкия блус обикновено се появяват два до три дни след раждането и отшумяват за около две седмици.

Следродилната депресия е по-тежко състояние, което продължава след първите няколко седмици след раждането и може да причини няколко други симптома, включително:

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Промени в апетита, като ядене на твърде малко или твърде много

Невъзможност за сън, дори когато сте изтощени или спите твърде много

Загуба на интерес към дейности, които някога са ви харесвали

Затруднена концентрация

Безпокойство

Чувство за безполезност или вина

Изключително безпокойство

Мисли за нараняване на себе си или на вашето бебе

Правилното лечение на следродилна депресия може да ви помогне да управлявате симптомите си и да се чувствате по-добре.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ