Напишете дума/думи за търсене

През лятото осигурете подходяща хидратация на новороденото

Грижата за най-малките през летния сезон има някои особености, с които трябва да се съобразите.

Освен достатъчно на брой и изработени от дишащи материи бебешки дрехи, за новороденото ще трябва да осигурите и други допълнителни грижи в летните горещини. Кожата им в момента е изключително чувствителна и податлива на всякакви климатични условия.

Ето защо е важно да се замислите и какво ще сложите под дрехите на вашето лятно новородено бебе. В тази връзка ви съветваме да следвате тези съвети, одобрени от СЗО и препоръчвани от българските педиатри:

Използвайте слънцезащитни продукти

В търговската мрежа има страхотен и разнообразен избор от бебешки продукти, защитаващи кожата от вредните UV лъчи. Важно е обаче да подбирате именно продукти, които са разработени специално за новородени. Използвайте продукти с фактор 50 и освен това избягвайте следните съставки в съдържанието на продуктите: октокрилен, за който все още мненията са противоречиви дали е най-мощният слънцезащитен елемент, или създава предпоставка за образуване на рак, както и спирт, който допълнително ще изсуши бебешката кожа.

Осигурете подходяща хидратация на вашето лятно новородено бебе

За целта използвайте безсулфатни измиващи продукти, съобразени конкретно с кожата на вашето дете. При много суха и чувствителна, както и податлива на атопичен дерматит кожа, използвайте специализирани продукти. В такива серии освен отлични измиващи средства, има и специални лосиони. Те успокояват и оставят кожата да диша. Ако бебето ви няма изявени дерматологични проблеми, просто спазвайте следното правило: през лятото с крем или лосион, а през зимата с олио. Бебешкото олио е отлично средство за поддържане на мека кожа на новороденото, но през лятото то крие риск от запушване на порите. Ето защо е по-добре да купите по-лек продукт за след баня с максимално изчистен и по възможност био състав.

Ако излагате детето на тревни площи, използвайте и репеленти

Да, в по-голяма част те са силно токсични. И тук обаче пазарът за бебешки стоки има какво да ви предложи. Съществуват множество варианти за защита срещу насекоми и вредители, предназначени специално за новородени. Те са разработени основно на базата на етерични маска. В магазините и аптечната мрежа можете да намерите и специални гривни, които съдържат лавандула и други приятно ухаещи растения, които отблъскват насекомите. Невинаги обаче новороденото успява да издържи една такава гривна, така че ролоновете и лосионите, може би са по-добрата опция за първите месеци на вашето мъниче.

Да слагате ли обувки?

Ако няма да стъпва по земята и тревата, спокойно можете да оставите бебето босо по време на лятната разходка в количката. Дори не са му нужни чорапки. Е, ако захладнее, винаги можете да изкарате един резервен чифт от бебешката чанта. И като казахме количка, съветваме ви, да си закупите такава със сенник или да си купите отделно такъв. Освен това, педиатрите не съветват разходки на новородени в най-големите жеги, които най-често са между 12 и 4 часа следобед. Излизайте рано сутрин и вечер, когато въздухът и температурите са по-поносими.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ