Напишете дума/думи за търсене

Как бебето да получава достатъчно количество Витамин Д?

В периода на бременността: основният източник на витамин Д за бебетата освен слънчевата светлина са запасите, натрупани преди раждането.

Някои проучвания доказват, че децата, родени от майки с недостиг на Витамин Д, са силно зависими от получаването му от храната, добавки или ултравиолетова светлина. Тъй като количеството на витамина в майката по време на бременността директно влияе на състоянието на бебето при раждането и особено през първите два-три месеца, би било полезно бременните да се уверят че получават достатъчно.

Лесно се определя дали майката има недостиг на витамин Д с прост кръвен тест, който проверява нивото на паратироидните хормони. Ако те са завишени, това може да показва недостиг. Запасите на детето от преди раждането са достатъчни за два - три месеца, ако детето получава много малко количество слънчева светлина, но ще бъдат достатъчни за много по-дълго, ако бебето се излага на слънчева светлина редовно.

В периода на кърменето

Добавянето на витамин Д към храната на майката и/или излагането и на слънце ще увеличат нивата в кърмата. Стига родилката да няма недостиг, млякото ще има точно необходимото количество. Бебетата обаче са „проектирани” да получават само малка част от нужния им витамин Д от кърмата, а остатъка – от слънчевата светлина.

Тялото може да произведе само определено количество витамин Д за определено време при едно излагане на слънце.

За всеки времето и количеството са строго индивидуални, и трудно определими. Излишъкът от витамин Д, произведен в това време, се разгражда.

Затова е по-добре да не се излагаме без защита на ултравиолетовите лъчи за дълги часове в опит да натрупаме по-големи количества витамин, а да предпазим кожата, да не я оставяме да изгаря и така да повишаваме риска от рак на кожата.

Шансът за дефицит на витамин Д през летните месеци е реален, затова е добре да следим неговите нива и да вземем навременни мерки при ниски стойности.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Препоръчителна дневна доза витамин Д за деца:

Дневният препоръчителен прием за бебета от 0 до 6 месеца е 400 IU на ден от първи ден от живота;

От 6-и до 12-и месец – 400-600 IU на ден, съобразен с дневно количество витамин D от храната;

За деца от 1 годинка до 18 години – 600 IU на ден.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ