Напишете дума/думи за търсене

Суче ли бебето достатъчно?

От изключително важно значение е психическата подготовка на родилката, както и позата на кърмещата майка.

Преди да започне кърменето гърдите трябва да се измият само с вода, след това да се подсушат с нежни попивателни движения. Ако гърдите са много напрегнати трябва да се изцедят малко преди да се постави бебето на гърдата. По този начин бебето захапва по-лесно както зърното, така и част от ареолата. Здраво доносено новородено, в зависимост от състоянието му, се кърми от 7-10 пъти през интервали от 3 часа. При незадоволително наддаване на тегло и съмнение за намаляване на кърмата, интервалите се намаляват, кърми се през 2-2.5 часа. Продължителността на кърменето през първите 3 дни е по 5 мин. на гърда. След този период се увеличава на 15-20 мин. Ако майката няма достатъчно кърма и загубата на тегло при бебето е над 10% се дохранва с адаптирано мляко.

След приключване на кърменето гърдите се доизцеждат, измиват се и се намазват с някакво поддържащо и защитно средство. Правилното кърмене и хигиената преди и след кърмене е изключително важна за да не се стига до възпаление на зърната и разраняване. Кърмещите жени се нуждаят от специално бельо, сутиен за кърмачки с подложки, които трябва да се сменят след всяко кърмене.
Как да разберем, че бебето получава достатъчно кърма?
Ако след кърмене бебето е спокойно, заспива на гърдата и спи около 2 часа, ако възстанови рожденото си тегло до 10-ия ден след раждането, ако суче от 7-10 пъти в денонощието и ако наддаде тегло повече от 500 гр. за месец, както и според намокрените памперси и изхождания са показателни, че бебето получава достатъчно кърма. Както в родилните домове, така и в домашни условия може да се направи така нареченото „пробно кърмене“. Преди да се постави бебето на гърда, се претегля и след храненето - отново. Ако има разлика в теглото, значи бебето суче достатъчно.
Кърмене след секцио

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

При желание на майката, след оперативния процес, бебето може да се постави на гърдата поне 5 минути, за да се стимулира лактацията. Слизането на кърмата, както и започването на кърменето може да стане в по-късен етап от колкото при нормално раждане. Кърменето след секцио се извършва по същия начин, като след вагинално раждане.
Родоразрешаването няма роля за лактацията, при всяка родилка е строго индивидуално произвеждането на кърма.

При нормално протичаща лактация се препоръчва кърменето да продължи поне до 12-ия месец, а по възможност и след това. В последните години се наблюдава тенденция, повечето от майките се отказват от кърменето, тъй като не са наясно с важността на този процес, както и заради болките, които получават по време на кърменето. Важно е да се разбере, че всяко начало е трудно, но това по принцип са първите 2-3 седмици след раждането. След този период майката и бебето се адаптират, опознават се и самото кърмене се улеснява.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ