Напишете дума/думи за търсене

Куклите са единствените играчки с доказан положителен психологически ефект

Куклите са единствените играчки с доказан положителен психологически ефект – използват се от родители и терапевти за подобряване на отношенията в семейството, за създаване на на доверие, отговорност и доброта.

Уместни са за предразполагането на детето към появата на по-малко братче или сестриче. В този случай то може да храни и дава вода на куклата, както би правило с новия член на семейството - къпе го, разхожда, завива и т.н.

Как да изберем подходяща кукла за дете под 5 годишна възраст?

Куклата, която сме решили да вземем трябва да е с приветлив вид, с правилни пропорции на тялото. Куклите тип зомби не са подходящи въпреки, че са модерни. На подсъзнателно ниво създават у детето страх от хората, повишават тревожността, свързват се със лошото.

Изражението на лицето също е от значение. Изследване сред деца показва, че те реагират положително на усмихнати човешки лица и се притесняват от такива, чиито емоции неразпознават или изразяват гняв и болка.

Материалите, от които е изработена куклата трябва да са естествени и качествени. Тя трябва да е напълно безопасна – без малки частици, които могат да бъдат погълнати, натикани в нослето и т.н.

Хубаво е куклата да има аксесоари, с които детето да борави. Имайте в предвид, че малките деца предпочитат тя да се съблича, предпочитат да играят с нея, когато тя е без дрехи. Във връзка с последното - психолозите отбелязват, че детето възприема голотата по съвсем различен начин от възрастните. То не се притеснява от нея и я приема за нещо съвсем нормално. 

Прекалено ярките цветове колкото привличат малките деца, толкова ги и объркват. Изберете модел, който да не е прекалено цветен.

Куклата трябва да може да се почиства лесно – все пак често ще се цапа.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Има и кукли за момчета – Спайдърмен, Супермен са създадени точно с цел момчетата също да могат да играят с тях.

За най-малките бебета най-подходящи са меките кукли от плат, които могат да бъдат слагани и в количката, и креватчето, без да създават дискомфорт.

Децата често се привързват най-силно към играчките, които имат човешки черти, което е напълно обяснимо в психологията. Именно поради това куклите са предпочитани от най-малките и имат доказан положителен психологически ефект върху детското развитие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ