Напишете дума/думи за търсене

Имплантационно кървене или менструация?

През първите седмици на бременността, когато жената все още не знае, че носи плод, е много възможно да обърка имплантационното кървене с менструация.

Имплантационното кървене обикновено се появява през втората част на менструалния цикъл, когато вътрешността на матката се подготвя да приеме евентуална бременност.

Оплождането се извършва във фалопиевите тръби. Насочва се към матката и, преди да достигне до нея, се разделя на повече клетки. Когато пристигне, се приближава до една от вътрешните стени и се загнездва там, което може да причини малък хематом, който се изхвърля навън, като по този начин води до имплантационно кървене.

Когато то се появи, вътрешните стени на матката са силно напоени и имат голям брой кръвоносни съдове, които са необходими за растежа на ембриона. Какво представлява имплантационното кървене и как може да бъде разпознато и разграничено от менструацията?

Около 30% от бременните получават кървене при имплантация. Много е важно да се знае за съществуването му, за да се избегнат ненужни притеснения, особено при жени, които се подлагат на лечение с асистирана репродукция.

Някои от основните разлики между имплантационното кървене и менструацията са следните:

Цвят и текстура - менструалното кървене обикновено е с по-дълбок нюанс на червеното, а имплантационното е тъмночервено или дори кафяво. Структурата му е лека и без съсиреци.

Колко време продължава кървенето при имплантация?

Обикновено продължава не повече от няколко часа или най-много дни, докато менструацията е от 2 до 7 дни. Менструалното течение е променливо, докато имплантационното кървене се появява само веднъж.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Боли ли кървенето при имплантация?

То не трябва да е болезнено, може да има лек дискомфорт в корема или подобен на самата менструация, но никога силно и продължително неразположение. И накрая, но не на последно място - кървенето при имплантация само по себе си не представлява риск от спонтанен аборт.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ