Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с бебето през първия месец?

Броени дни след изписването настава истинско приключение.

Ето какво ще се случи с развитието на вашето бебе през първия месец:

ще наддаде близо 800 грама през първите седмици след раждането (тази цифра е индивидуална за всяко бебе, зависи от храненето, темперамента, адаптацията и много други фактори)

ще расте и на височина – до 5-6 см

зрението и слухът ще се развиват

През първия месец основното, което ще прави вашето бебе, е да яде и спи. Първите седмици след изписването е препоръчително да го поставяте да заспива настрани, а не по гръб. Така, ако се задави, няма опасност от задушаване.

Винаги сменяйте памперсите преди сън, за да осигурите максимален комфорт и спокойствие. Почти всички новородени страдат от колики. При някои те продължават по-дълго. Как да се справите с тях?

През първия месец няма да ви е трудно да приспивате вашето бебе, но ако все пак изпитвате затруднения, усещате, че сте изчерпани от сили и търпение, ви предлагаме 11 идеи за успешно приспиване, които работят безотказно.

Храненето на моето бебе на 1 месец

Освен съня, храненето е най-важното нещо за едно бебе. Важно е веднага след раждането всичко да върви по режим. Това ще е полезно не само за детето, но и за вас. Ако го кърмите, то през първия месец това ще се случва често. Не го ограничавайте откъм храна, защото първия месец то ще се адаптира към живот извън утробата. Понякога кърмата може да не му е достатъчна. Важно е да знаете, че след като заспи, докато го храните (повечето бебета заспиват), трябва да го подържите известно време, за да излезе поетият въздух. Бебета често гълтат въздух, докато ги храните – без значение дали с адаптирано мляко, или кърмите.

Малките бебета връщат част от храната. Лекарите казват, че това е нормално, защото се нагаждат към новия си живот. Причина за притеснение би била, ако цветът на повърнатото е зеленикаво-кафяв. Тогава вече трябва да се свържете с лекар.

Редовни масажи и къпане

Бебетата се чувстват добре в досег с вода, защото им напомня за времето, което са прекарали в утробата. Освен това, докато се къпят, те развиват различни навици, голяма част от които са полезни за физическото и емоционалното им здраве. Препоръчва се да се къпят всеки ден преди хранене.

Масажите след къпане са добър начин за релаксация и раздвижване на мускулите. Ако вашето бебе има колики, може да му правите разтриване на коремчето.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво да очакваме в края на първия месец?

Към края на първия месец вашето бебе ще може да ви се усмихва, ще познава гласа ви, когато му говорите, ще гука, ще опитва да повдига глава, ще различава цветове, ще маха с ръце, ще плаче, за да ви покаже, че нещо не му е наред.

Помнете, че всяко бебе се движи по свой собствен ритъм. Ако част от изброените неща не му се случат в тази последователност, няма страшно. Всяко нещо с времето си. Помнете, че най-важно е вашето бебе да расте здраво и щастливо, обградено с любов и внимание.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ