Напишете дума/думи за търсене

Зацапване през бременността - кое е опасно и кое не?

Кървенето в ранна бременност е сравнително чест симптом. То може да съпътства една нормална бременност или да е знак за спонтанен аборт.

Всяка бременнта жена, която е имала зацапване, знае чувството на ужаса от тази гледка. За момент през главата ви минават най-лошите възможни сценарии. Обикновено голяма част от бъдещите майки получават някакъв вид зацапване в ранните гестационни седмици. Ако забележите кафеникав или червен секрет по бельото си, е наложително веднага да се обърнете към своя акушер-гинеколог. Ранната намеса и предписване на таблетки за задържане на плода ще ви спестят фатален изход. Никога не пренебрегвайте такъв симптом и не чакайте до следващия ден. И все пак - нека разгледаме на какво всъщност може да се дължи това неразположение.

Какви видове кървене има?

Физиологично кървене

В първите седмици на бременността плодният сак не изпълва цялата кухина на матката. Лигавицата, която покрива матката, незаета от бременността, може да предизвика кървене. Това се случва най-често в дните около ненастъпилата менструация или овулация. Такова кървене обикновенно не налага лечение.

Отлепване на хориона

Когато част от плодния сак се отлепи от стената на матката, се предизвиква кървене. Когато това отлепване е малко, то обикновено се възстановява и бременността продължава без проблем. Ако отлепването е по-голямо, може да доведе до загиване на ембриона.

Спонтанен, задържан аборт

Когато има нарушена бременност, един от симптомите е кървене. Налага се прекъсване на бременността.

Кървене, което не е свързано с бременността

Възможно е кървенето да няма нищо общо с бременността, а да е причинено от съпътстваща патлогия на маточната шийка или влагалище. Най-често това са ерозио ,"раничка" на маточната шийка, киста, полип на цервикалния канал.

Трябва да се направи гинекологичен и ултразвуков преглед, за да се прецени дали големината на плодния знак/ембриона/плода отговаря на гестационната седмица според последната менструация. Също така докторът ще установи има ли сърдечни пулсации на ембриона, както и какво е състоянието на маточна шийка, матка, влагалище. До преустановяване на кървенето е препоръчително да се избягва се секс, вагинаен душ, тампони, тежко физическо натоварване.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво е лечението?

При нормална бременност и липса на данни за патология, обикновенo гинеколозите изписват спазмолитици за намаляване на спазмите на матката. Също така гестсагени - хормон, който да подкрепи нормалната секрециа на хормони при недостатъчност на жълтото тяло. Антикоагуланти и антиагреганти (фраксипарин, клексан, аспирин) - прилагат се при антифосфолипиден синдром (APS), тромбофилии или други нарушения на кръвосъсирването. При необходимост лечение на съответната патология - полип, ерозио на маточната шийка. Прекъсване на бременността - при доказване, че спонтанен аборт е неизбежен или вече настъпил лечението е насочено към "изчистването на матката" от нарушената бременност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ