Напишете дума/думи за търсене

Какво ще се случи след раждането?

След девет месеца чакане вероятно сте изключително развълнувани, че най-накрая можете да се приберете вкъщи с вашето бебе

Съвсем нормално, голяма част от фокуса и енергията ви през следващите седмици и месеци да бъде именно върху него, но не забравяйте, че вие също трябва да се погрижите за себе си, вашето тяло и психика. Не забравяйте също така, че когато самата вие се чувствате добре, то ще сте в състояние и по-добре да се погрижите и за отрочето си.

Почивка

През първите няколко дни ще ви трябва време за почивка и възстановяване – както физически, така и емоционално. Трябва да съсредоточите енергията си върху себе си и върху опознаването на вашето дете. Въпреки че в началото ще сте много развълнувани от новия ви статут на майка и ще имате много познати и роднини, които ще искат да ви посетят вкъщи, ви съветваме да се опитате да ограничите посетителите в началото и да получите възможно най-много почивка.

Бъдете благосклонна към себе си, не очаквайте да поддържате къщата си в перфектно състояние. Ще установите, че всичко, което можете да правите, е да ядете, да спите и да се грижите за бебето си. И това е напълно достатъчно и нормално в тази ситуация. Настройте режима си изцяло към този на вашето бебе още от първия ден, когато се върнете у дома. Например, най-добрият момент за дрямка би бил, когато и детето спи.

Не се опитвайте да вършите прекалено много домакинска работа. Позволете на другите да ви помогнат и не се страхувайте да поискате помощ при почистване, пране, хранене или грижа за бебето.

Физически промени

След раждането на вашето бебе лекарят ви ще инициира разговор с вас за неща, които ще изпитате, когато тялото ви започне да се възстановява.

- Ще имате вагинално течение, наречено лохия. То е съставено от кръв, слуз и некротизирани тъканни, остатъци от лигавицата на матката. В началото течността ще е гъста и яркочервена, и ще става по-светла и прозрачна, докато не се изясни напълно след няколко седмици;

- Може да имате и подуване на краката и стъпалата. Можете да намалите подуването, като поддържате краката си повдигнати, когато е възможно;

- Възможно е да имате и запек. Ако това ви се случи, опитайте се да пиете много вода и да ядете пресни плодове и зеленчуци;

- Менструалните крампи са често срещани, особено ако кърмите. Кърмата ви ще дойде в рамките на три до шест дни след раждането. Дори и да не кърмите, може да има изтичане на кърма от зърната и ще започнете да усещате гърдите си пълни и чувствителни;

- Следвайте инструкциите на вашия лекар относно това каква активност (изкачване на стълби или ходене) можете да предприемете през следващите няколко седмици.

Вашият лекар ще провери възстановяването ви при посещението след раждането, около шест седмици след самото раждане. Попитайте за евентуалното възобновяване на нормалните ви ежедневни дейности, както и специални планове за хранене и фитнес, които да ви помогнат да се върнете към здравословно си тегло. Попитайте го също така за възможността да възстановите сексуалните си отношения, както и за контрола на раждаемостта.

Вашият цикъл може да се върне след шест до осем седмици или дори по-рано, особено ако не кърмите. Ако кърмите, той може да не се възобнови в продължение на много месеци. Все пак, имайте предвид, че използването на контрацептиви си остава най-добрият начин за предотвратяване на нежелана бременността, поне докато не проявите желание да имате друго бебе.

Някои жени развиват проблеми с щитовидната жлеза през първата година след раждането. Това се нарича следродилен тиреоидит, като той често започва със свръхактивна щитовидна жлеза, което продължава от два до четири месеца. Тогава повечето жени развиват симптоми на неактивна щитовидна жлеза, състояние, което може да продължи до една година.

Проблемите с щитовидната жлеза след раждането лесно могат да бъдат пропуснати от повечето майки, тъй като те са много сходни със тези при следродилния етап като умора, проблеми със съня, ниска енергия и промени в теглото. Говорете с вашия лекар, ако имате симптоми, които не отшумяват с времето.

В повечето случаи функцията на щитовидната жлеза се връща към нормалното си състояние, но някои жени развиват трайно неактивна болест на щитовидната жлеза, наречена болест на „Хашимото“ и се нуждаят от специално лечение през целия си живот.

Възстановяване на здравословно тегло и връщане във форма

Както бременността, така и раждането, могат да засегнат сериозно тялото на жената. След раждането ще свалите около 10 килограма веднага, тъй като нивата на телесната течност ще намалеят рязко. Важното е да не очаквате и да не се опитвате веднага да отслабнете след бременността.

Постепенната загуба на тегло за няколко месеца е най-сигурният начин да го направите, особено ако кърмите. Кърмещите майки могат спокойно да губят умерено количество тегло, без това да повлияе на възможността им да кърмят или на растежа на техните бебета.

Планът за здравословно хранене, заедно с редовната физическа активност, може да бъде всичко, от което се нуждаете, за да се върнете към здравословно си тегло. Ако не отслабвате или отслабвате твърде бавно, намалете храните с добавени захари и мазнини, като безалкохолни напитки, десерти, пържени храни, тлъсти меса и алкохол. Имайте предвид също така, че кърмещите майки трябва да избягват алкохола.

След като сте се лишили от някои ненужни и нездравословни храни и напитки, можете да се съсредоточите върху здравословните, добре балансирани продукти, които ще поддържат нивото на вашата енергия високо и ще ви помогнат да получите хранителните вещества, които вие и вашето бебе се нуждаете. Не забравяйте да поговорите с вашия лекар, преди да започнете някакъв вид диета или фитнес програма.

Емоционални проблеми

След раждането може да се почувствате тъжни или често да имате нужда да плачете. Много майки често могат да изпаднат в подобни състояния след раждането. Промяната на хормоните, тревожността от грижите за бебето и липсата на сън могат да повлияят на емоциите ви.

В тези моменти е много важно да бъдете търпеливи към себе си. Тези чувства са абсолютно нормални и обикновено отминават сравнително бързо във времето. Но ако те продължават повече от две седмици, е добре да отидете при вашия лекар и да го обсъдите. Може да имате сериозно, но лечимо състояние, наречено следродилна депресия. Следродилната депресия може да се случи по всяко време в рамките на първата година след раждането.

Признаците за следродилна депресия обикновенно включват:

- Нервност или раздразнителност

- Чувстство на тъга, депресия, желание за плачене

- Липса на енергия

- Главоболие, болки в гърдите, ускорено сърцебиене

- Не можете да спите, много сте уморена, или и двете

- Не се храните редовно

- Преяждате и наддавате тегло

- Проблем с фокусирането, запомнянето или вземането на решения

- Прекалено притеснение за бебето

- Липса на интерес към бебето

- Чувство за безполезност и вина

- Нямате интерес или не получавате удоволствие от дейности като секс и социални контакти

- Поява на негативни мисли да навредите на бебето или на себе си

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Някои жени не казват на никого за техните симптоми, защото се чувстват смутени или виновни, че изпитват тези чувства в момент, в който смятат, че трябва да са щастливи. Не позволявайте това да ви се случи!

Следродилната депресия може да затрудни значително грижите за бебето ви. Бебетата на майки със следродилна депресия могат да имат проблеми с научаването на това да говорят, както и да развият емоционални бариери.

Вашият лекар може да ви помогне да се почувствате по-добре и да ви съдейства да се върнете към нормалното си ежедневие, така че да се насладите напълно на вашето бебе. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ