Напишете дума/думи за търсене

Потребностите от енергия се увеличават чак през втория триместър

Не е необходимо бременната жена да спазва специална диета.

Тя трябва да се стреми да има здравословен модел на хранене, то да е балансирано и пълноценно, да няма хранителни дефицити. Не е необходимо и да се храни "за двама". Потребностите от енергия се увеличават чак през втория триместър с около 200-300 ккал, а през третия триместър – с около 400-500 ккал.

Има някои хранителни вещества, които са със специално значение за развитието на плода и затова е препоръчително бременната да се стреми да приема достатъчно техни източници. Важен е адекватният прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които имат голямо значение за развитието на нервната система и интелектуалния капацитет на детето. Препоръчва се консумацията на риба, богата на тези мастни киселини (сьомга, но не пушена, херинга, сардини, пъстърва). Не трябва обаче да се консумират големи риби - като акула, риба тон, риба меч, тъй като те натрупват живак. Консумация на ленено семе, сусам, ядки, масло от орехи и други ядки също е препоръчителна, тъй като те са богати източници на полезни мастни киселини.

По време на бременността има повишени потребности от желязо, защото то е необходимо за развитието на плода и плацентата, за синтеза на еритроцити (червени кръвни клетки, основна част на кръвта). Последствията при железен дефицит на бременната жена могат да бъдат преждевременно раждане, намаляване растежа на плода и ниско тегло при раждането, ниски запаси на желязо при новороденото и риск от железен дефицит, нарушения на имунитета на бебето и увеличена заболеваемост, когнитивни нарушения (отслабена памет, концентрация и внимание). Потребностите от желязо при бременност могат да бъдат компенсирани с добре построена диета, включваща не само животински храни, богати на желязо (месо, риба, яйца), но и добрите растителни източници (тъмнозелени листови зеленчуци, бобови, пълнозърнести храни, ядки). Усвояването на желязото от растителните храни е в значително по-малка степен, но може да се подобри при подходяща комбинация със зеленчуци и плодове, богати на витамин С.

Не е нужно по време на бременност и кърмене жените да избягват или ограничават алергенните храни (например краве мляко, яйца, фъстъци), освен ако майката няма алергия към някоя от тях. Изключването на алергенни храни не води до превенция или намаляване на риска от хранителни алергии при децата. В същото време, рискът от недохранване на майката и потенциалните вреди за плода и кърмачето могат да бъдат значителни.

По време на бременност се изключват алкохолът, суровите необработени животински храни заради риск от микробиални инфекции, а кофеиновите напитки трябва да се ограничават.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ