Напишете дума/думи за търсене

Режете на малки парченца дори дребните плодове и зеленчуци, когато ги давате на детето

Анджела Хендерсън, австралийски клиницист, блогър и майка на две деца, предупреждава родителите за възможен риск от задушаване, споделяйки рентгенова снимка на 5-годишно момче.

Тя изобразява детско гърло с кръгъл предмет, заседнал в него. В заглавието към публикацията Анджела пише:
"Знаете ли какво има на тази рентгенова снимка? Грозде! Грозде, което днес заседна в дихателните пътища на 5-годишно дете. Тази невинна душа трябваше да бъде подложена на операция за отстраняване на гроздето под пълна упойка. Той е голям късметлия, тъй като неговите дихателни пътища са били частично отворени. В противен случай, това можеше да завърши много лошо."
Защо е важно да режете гроздето на половина

Въпреки че осъзнаването на този потенциален риск не е широко разпространено, гроздето е една от най-често срещаните причини за задушаване, свързано с хранене. Формата и размерът на този плод са идеални за засядане в детското гърло и запушване на дихателните пътища. Нещо повече, неговата гладка и гъвкава повърхност го прави трудно за придвижване след попадане там. В резултат на това често се налага хирургична намеса за отстраняване на заседналото грозде.

Според Държавния департамент по здравеопазване в Ню Йорк задушаването е четвъртата водеща причина за непреднамерена смърт при деца под 5-годишна възраст. В САЩ поне едно дете умира от задавяне с храна на всеки 5 дни. За щастие, увреждането и смъртните случаи от задушаване могат да бъдат предотвратени, ако родителите и другите членове на семейството, училищният персонал и общността като цяло обръщат по-голямо внимание на очевидни и скрити проблеми.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Лекарите и неправителствените организации призовават производителите на храни и търговците на дребно да обозначават определени храни като потенциално опасни. "Едно просто предупреждение, което инструктира родителите да режат храната на малки парченца или да избягват сервирането на определени хранителни продукти на малки деца, може да спаси живота на много", казва Брус Силвърглейд, директор по правни въпроси към Центъра за научни изследвания в полза на обществото, САЩ.
Не забравяйте да режете другите плодове и зеленчуци

Гроздето не е единственият хранителен продукт, който може да причини задушаване при деца. Чери доматите, сините боровинки и други плодове и зеленчуци с подобен размер също са опасни. Не забравяйте, че трябва да ги нарежете по дължина, в противен случай рискът от задушаване остава. Ако сте сигурни, че половинките не са достатъчно малки, за да бъдат безопасни за вашето дете, ги нарежете на четвъртинки.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ