Напишете дума/думи за търсене

Заради подозрение, че талкът причинява рак, го заменят с царевично нишесте в бебешка пудра

Бебешката пудра се продава от почти 130 години и е символ на семейния имидж на компанията.

Компанията е изправена пред около 38 000 дела от клиенти

Бебешката пудра на основата на талк на “Джонсън и Джонсън” (J&J) вече няма да се произвежда и продава по света от следващата година. Съобщението на гиганта в сферата на медицинските продукти идва повече от две години след като продажбата на въпросния продукт бе прекратена в САЩ.

“Джонсън и Джонсън” е изправена пред десетки хиляди съдебни дела от жени, които твърдят, че талкът в бебешката пудра съдържа азбест, заради което те развили рак на яйчниците. Компанията повтаря, че продуктът е безопасен за употреба.

“Като част от глобална оценка на портфолиото ни от продукти взехме търговското решение да преминем към бебешка пудра, създадена изцяло на основата на царевично нишесте”, се казва в изявление на гиганта, цитирано от Би Би Си. Компанията добави, че новият продукт вече се продава в различни страни по света.

“Позицията ни относно безопасността на нашия козметичен талк остава непроменена. Стоим твърдо зад десетилетията на независими научни анализи от медицински експерти по целия свят, които потвърждават, че базираната на талк бебешка пудра “Джонсънс” е безопасна, не съдържа азбест и не причинява рак”, добавя компанията.

През 2020 г. бе решено продуктът вече да не се продава в САЩ и Канада, тъй като търсенето намаляло в резултат на това, което

фирмата нарече “дезинформация”

относно безопасността на продукта в рамките на редица съдебни дела. Регулаторите на Американската администрация по храните и лекарствата обаче също откриха следи от азбест в продукта. Тогава J&J обяви, че доброволно ще изтегли от пазара 33 000 бутилки “поради прекомерна предпазливост”.

Бебешката пудра на основата на талк продължи да се продава във Великобритания, Европа и останалия свят.

J&J продължава и да е изправена пред около 38 хил. съдебни дела, заведени от потребители, които твърдят, че продуктите с талк причиняват рак поради замърсяване с азбест. Талкът се добива от земята и се намира в пластове, близки до тези на азбеста - материал, за който е известно, че причинява рак.

Разследване от 2018 г. на агенция Ройтерс твърди, че J&J е знаела от десетилетия, че азбестът присъства в техните продукти с талк.

Според Ройтерс вътрешните регистри на компанията, свидетелските показания и други доказателства показват, че най-малко от 1971 г. до началото на 2000 г. суровият талк и готовите прахове на J&J понякога са

давали положителен резултат за малки количества азбест

В съдебните зали са представяни доказателства за замърсяването с азбест, но фирмата многократно е отричала обвиненията.

През октомври J&J създаде дъщерно дружество - LTL Management, на което прехвърли исковете относно продуктите с талк. По-късно новата фирма обяви несъстоятелност, което спря висящите съдебни дела. Преди това компанията бе изправена пред разходи от 3,5 милиарда долара по присъди и споразумения, включително едно, в което на 22 жени трябваше да бъдат изплатени над $ 2 млрд.

Въпросната пудра се продава от почти 130 години и се превърна в символ на семейния имидж на компанията. Тя се използва за предотвратяване на обрив от пелени и за козметични цели, включително като сух шампоан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ