Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да приемаме хранителни добавки

Източник на снимка: Unsplash

Здравословното и балансирано хранене, както и спортът, са от съществено значение. Но, за съжаление, невинаги е лесно и възможно да си набавим всички полезни хранителни вещества чрез храната. Наред с това всеки човек има различни нужди на микроелементи според хранителните му навици, възраст, физическа активност и здравословно състояние.

В тази връзка днес все по-често се говори за важността от приема на хранителни добавки. Комбинацията им със здравословно хранене ще ви помогне да си осигурите всички полезни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Този тип добавки съдържат витамини и минерали, които ще допринесат за това да се чувствате добре, да изглеждате добре и да си набавяте по-качествен сън.

Тяхната липса може да предизвика симптоми, за които дори не сте и подозирали.

Но как да разберете дали имате недостиг на хранителни вещества?

Тъй като това може да има сериозни последици върху вашето здраве, то ето и някои от основните признаци, които не бива да пренебрегвате:

  • проблеми със съня
  • слабост в мускулите
  • суха и чуплива коса
  • суха кожа
  • хронична умора
  • проблеми с храносмилателната система
  • бавно заздравяващи рани

Ако имате забързан начин на живот, често пътувате, то със сигурност се сблъсквате с липсата на достатъчно сън, прием на вода, зеленчуци и плодове. За съжаление такъв тип ежедневие не позволява да следите дали си набавяте всички необходими хранителни вещества. Именно затова приемът на хранителни добавки ще ви помогне да се справите с това.

Какво представляват витамините?

Витамините са вещества, които се съдържат в храните, които консумираме. Те са незаменим помощник в поддържането на добро здраве, както и на нормалния растеж и развитие, осигурявайки ни необходимата доза енергия всеки ден.

Човешкото тяло не може да произвежда по-голямата част от витамините, затова и здравословното хранене, редовната консумация на плодове и зеленчуци са толкова важни.

Какво представляват минералите?

Минералите, също както витамините, са важни вещества, които обикновено си набавяме чрез храната, която консумираме. Те имат ключова роля, тъй като отговарят за контролирането на ензимите и хормоните в нашето тяло. Те помагат за правилния растеж, възстановяването и правилното функциониране  на нашите тела.

Значението на хранителните добавки

Витамините и минералите са много важни от гледна точка на здравето. Невинаги обаче може да забележите ефект, веднага щом започнете да ги приемате, тъй като е необходимо определено натрупване в организма. И въпреки това нашето тяло се нуждае от тях, иначе не може да функционира правилно.

За да получим необходимата доза витамини и минерали, които да помогнат да поддържаме тялото здраво и във форма, може да трябва да се приемат хранителни добавки за определен период от време.

Днес много направени изследвания и проучвания показват, че голяма част от населението в цял свят не успява да си набави нужното количество витамини и минерали чрез храната. А основните причини за това е, че голям процент от хората не приемат препоръчителното количество плодове, зеленчуци и риба, а другата причина са диетите, които не включват в себе си богати на витамини и минерали храни.

Благодарение на хранителните добавки можете да допълните вашето хранене, тъй като повечето от тях са концентрирани в набавянето на определени витамини и минерали.

Имайте предвид обаче, че е препоръчително, преди да започнете да приемате каквито и да е добавки, да се консултирате с лекар и да направите кръвни изследвания, които да покажат дали имате недостиг или насищане на определени витамини и минерали. Само по този начин ще знаете кои хранителни добавки биха били подходящи за вас.

Наред с това е важно внимателно да избирате производителя и типа хранителни добавки, за да сте сигурни, че ще приемате максимално изчистен продукт. И не на последно място е важно да знаете, че трябва да правите почивки от приема на този тип добавки, тъй като понякога може да се наблюдава обратния ефект, а именно пренасищане на организма с определени витамини и минерали.

  • Ключови думи: