Напишете дума/думи за търсене

10 хил. бебета с пелени от държавата, още толкова с ваучер за детска кухня

10 хил. новородени ще получат бебешки пелени.

Поне половин милион българи ще получават пакети с основни храни - брашно, консерви

10 хил. новородени ще получат бебешки пелени, кърпи, козметични продукти, а при нужда - адаптирани млека. Специалните пакети ще се раздават на бедни семейства с деца от 0 до 6 месеца. Те ще отпускат на два пъти и ще бъдат спрямо нуждите на бебето. Това е част от програмата “Храни” за 2021-2027 г.

Освен това ще се отпуснат и 10 хил. ваучера на бедни семейства за “Детска кухня”. С тях ще се осигурява

супа, основно и десерт за деца от 8 месеца до 3 години

Това обясни служебната заместник-министърка на труда и социалната политика Наталия Ефремова. 

Наталия Ефремова
Наталия Ефремова

Тя съществува и в момента като общинска услуга, предимно в по-големите градове. “Детската кухня” е много полезна за всяко семейство, защото осигурява здравословно хранене на деца от 8 месеца до 3 г. В първите години то е изключително важно за правилното развитие на детето. Аз имам две деца и съм ползвала детска кухня и знам, че храната се приготвя правилно за развитието на децата”, каза още Ефремова.

Средногодишно между 500 и 600 хил. бедни българи ще получават подкрепа по програмата. основният акцент в нея ще бъде познатите пакети с основни хранителни продукти.

За първи пък ще се раздават и хигиенни материали- сапуни, дезинфектанти, почистващи и перилни препарати. Според предварителните разчети те могат да достигнат до около 350 хил. нуждаещи се.

Пакетите ще се раздават два пъти в годината.

През миналата година пакети с храни получиха 550 962 уязвими българи. За семействата с до двама души ще по хранителен той тежеше 17,54 кг, а тричленните и по-големите общото тегло бе 27,69 кг.

Във всеки пакет имаше 15 вида хранителни продукти - брашно, захар, леща, спагети, лютеница и конфитюр, както и 9 вида консерви- зелен фасул, зрял боб, домати, зелен грах, гювеч, говеждо месо, говежди кюфтета; пиле фрикасе и риба.

Над 55 хил. души пък ще продължат да получават “Топъл обяд”. “Той ще стартира от септември и е обезпечен за всички общини. Това е позната услуга, която е много търсена и необходима. За нас е много важно при нея да няма прекъсване”, каза още Наталия Ефремова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ