Напишете дума/думи за търсене

Забременяване с киста на яйчника - възможно ли е?

Наличието на проблем с киста или кисти на яйчниците може да направи забременяването по естествен път трудно, но не e невъзможно.

Много често кистите, ако не се лекуват, може да възпрепятстват нормалната работа на яйчника и или да му пречат да отделя зряла яйцеклетка, или да доведе до отделяне на некачествена такава, която не може да бъде успешно оплодена и да не достигнете до така желаното забременяване.

Лечението обаче често е лесно и бързо, така че просто трябва да се обърнете към специалист. Ако проблемът при вас доведе до по сериозни последици като отстранявате на яйчник – вие пак можете да заченете естествено, ако другият ви яйчник е добре и работи оптимално точно.

Ако няма как да забременеете естествено, медицината предлага методи на асистирана репродукция – било то посредством вътрематочна инсеминация, при която в маточната кухина се поставя обработена семенна течност, или ин витро – при което в матката се имплантира готов ембрион. По-често към инвитро се прибягва, когато проблемът с кистите е много сериозен и те са увредили функцията на яйчниците или са довели до пълното им премахване. В такива случаи се взима донорска яйцеклетка и с нейна помощ се търси постигане на бременност.

Много е важно да се следите редовно при гинеколог и да полагате грижи за себе си, ако сте решили да имате дете. Също е задължително, ако констатирате някакви по–генерални промени при вашия цикъл, да отидете на консултация при специалист, за да ограничите шанса за някакви бъдещи сериозни усложнения, които да възпрепятстват репродуктивните ви възможности за забременяване.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ