Напишете дума/думи за търсене

Може ли лепкава лента да предскаже екземата при бебетата?

СНИМКА: Pixabay

Учените откриха начин да предсказват развитието на екзема при бебетата с помощта на лепкава лента. 

Екипът от университета в Копенхаген са използвали лентата, за да съберат проби от кожни клетки от общо 450 новородени. Те открили промени в имунните биомаркери в клетките, които са свързани с бъдещ риск от екзема. Специалистите предполагат, че децата с висок риск могат да се възползват от ранно лечение с кожни кремове, за да се избегнат болезнено развитие на болестта.

Установено е, че при малчуганите с повишени нива на тимус и регулиран от активирането хемокин в кожните клетки вероятността да развият атопична екзема до двегодишна възраст е два пъти по-голяма, отколкото при останалите.

"Доколкото ни е известно, това е първото доказателство, че неинвазивно събраните кожни биомаркери могат да се използват за прогнозиране на последващата поява и тежест на детската атопична екзема.", казва д-р Ан-Софи Халинг, един от водещите изследователи от болница Bispebjerg към университета в Копенхаген.

Андрю Проктор, главен изпълнителен директор на Националното дружество по екзема, заяви: "Това вълнуващо проучване за идентифициране на допълнителни биомаркери допринася за разбирането ни за екземата и открива нови възможности за предотвратяване на развитието на състоянието." 

Професор Карстен Флор от Британската асоциация на дерматолозите заяви: "Макар че трябва да се направят още изследвания, възможно е с правилните съвети родителите на рискови бебета да предприемат стъпки за ранно лечение, а в някои случаи дори да предотвратят развитието на заболяването при децата си."

Превод: Румина Тодорова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ