Напишете дума/думи за търсене

Защо високото кръвно през бременността е опасно?

Около 8 от 100 жени (8%) имат някакъв вид високо кръвно налягане по време на бременноста. Ако имате такъв проблем, говорете с вашия лекар.

Проследяването и грижата за кръвното налягане може да ви помогнат да имате здравословна бременност и здраво бебе.

Показателите за кръвното налягане са две числа:

Систолно кръвно налягане – това е по-голямото (първото) число, наричано още горна граница. Това е налягането, когато сърцето ви се свива (стяга се). Кръвното налягане е най-високо, когато сърцето ви бие и изпомпва кръв.

Диастолно кръвно налягане – това е по-ниското (второ) число, наричано още долна граница. Това е налягането, когато сърцето ви се отпусне. Кръвното налягане спада, защото сърцето ви е в покой между ударите.

Показателите на кръвното налягане попадат в една от петте категории:

Нормално – когато кръвно налягане е по-малко от 120/80.

Повишено – когато систолното кръвно налягане е между 120-129, а диастоличното налягане е по-малко от 80.

Етап 1 – високо кръвно налягане. Когато систолното налягане е между 130-139 или диастоличното ви налягане е между 80-89.

Етап 2 – високо кръвно налягане. Когато систолното налягане е поне 140 или диастоличното е поне 90.

Хипертонична криза – когато систолното налягане е по-високо от 180 и/или диастоличното ви налягане е по-високо от 120. Обадете се незабавно на вашия лекар, ако кръвното ви налягане е толкова високо.

При всеки преглед за следене на бременността, се измерва кръвното налягане. За целта се увива маншет /лента/ около горната част на ръката. Изпомпва се въздух в маншета, за да бъде измерено налягането в артериите, когато сърцето се свива и съответно отпуска. Ако показателите са високи, следва да се измери повторно, за да се потвърди със сигурност състоянието на пациента. Възможно е кръвното налягане да се повиши или понижи през деня.

Високото кръвно налягане може да причини проблеми за вас и вашето бебе по време на бременност.

Проблемите за майките включват:

Прееклампсия

Това е състояние при което бременната жена има високо кръвно налягане и признаци, че някои от нейните органи, като бъбреците и черния дроб, може да не работят правилно. Признаците и симптомите на прееклампсия
заболяване през бременността, характеризира се с наличие на повишено кръвно налягане, повишен белтък в урината след 20 г.с.

Прееклампсията може да бъде сериозно медицинско състояние. Дори ако имате лека прееклампсия, е необходимо лечение, за да не се влоши. Без лечение прееклампсията може да причини сериозни здравословни проблеми, включително увреждане на бъбреците, черния дроб и мозъка.

В редки случаи може да доведе до животозастрашаващи състояния, наречени еклампсия
хипертонично усложнение на бременността, тежка форма на прееклампсия. Протича с пристъпи от гърчове, безсъзнание, хипертония, отоци. Наблюдава се през втората половина на бременността.
и HELLP

Синдромът на ХЕЛП е рядко, но опасно акушеро-гинекологично заболяване и има симптомите на тежка форма на прееклампсия. Абревиатурата ХЕЛП идва от английските думи хемолитична анемия (Hemolytic anemia), високи чернодробни ензими (Elevated Liver enzymes), ниски тромбоцити (Low Platelet count).
синдром. Еклампсията причинява гърчове и може да доведе до кома. Синдромът HELLP е, когато имате сериозни проблеми с кръвта и черния дроб. HELLP означава хемолиза (H), повишени чернодробни ензими (EL), нисък брой тромбоцити (LP).

Гестационен диабет
Вид диабет, от който страдат само бременните жени. Това е състояние, при което в тялото има твърде много захар (наричана още глюкоза). Повечето жени се подлагат на тест за гестационен диабет в 24-а до 28-а седмици от бременността.

Сърдечен удар (наричан още инфаркт на миокарда)
Бъбречна недостатъчност
Сериозно състояние, което се случва, когато бъбреците не работят добре и позволяват на отпадъците да се натрупват в тялото.

Отлепване на плацентата

Сериозно състояние, при което плацентата се отделя от стената на матката преди раждането. Ако това се случи, бебето може да не получава достатъчно кислород и хранителни вещества в утробата. Може също да настъпи сериозно кървене от влагалището. Плацентата расте в матката и снабдява бебето с храна и кислород през пъпната връв.

Следродилен кръвоизлив

Силно кървене след раждането, което е сериозно, но рядко състояние. Обикновено се случва в първия ден след раждането, но може да се случи и до 12 седмици по-късно.

Белодробен оток
Това е състояние, при което течност запълва белите дробове и води до задух.

Проблемите за бебетата включват:

Преждевременно раждане

Това е раждане, което се случва твърде рано, преди 37 седмици от бременността. Дори и с лечение, бременна жена с особено високо кръвно налягане или прееклампсия може да се наложи да роди рано, за да избегне сериозни здравословни проблеми за нея и бебето.

Ограничаване на растежа на плода

Високото кръвно налягане може да стесни кръвоносните съдове в пъпната връв. Това е връзката на бебето с плацентата и пренася храна и кислород до плода. Ако имате високо кръвно налягане, бебето може да не получава достатъчно кислород и хранителни вещества, което забавя растежа му.

Ниско тегло при раждане

За ниско рождено тегло се счита, когато бебето се роди с тегло по-малко от 2,5 кг.

Смърт на плода

Когато бебето умре спонтанно в утробата по всяко време на бременността.

Неонатална смърт

Когато бебето почине през първите 28 дни след раждането.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ