Напишете дума/думи за търсене

6 неща, които всяка бременна трябва да включи в менюто си

Здравословното хранене по време на бременността е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си и своето бебе.

Питателното меню е основен източник на полезни вещества, важни за развитието на плода. Ето 6 неща, които всяка бъдеща майка е добре да консумира.

Чисто месо и протеини

Говеждото, свинското и пилешкото са отлични източници на висококачествен протеин. Говеждото и свинското месо също са богати на желязо, холин и други витамини от група В – всичко това ще ви е необходимо в по-големи количества по време на бременноста. Желязото е основен минерал, който се използва от червените кръвни клетки като част от хемоглобина. Ще ви трябва повече желязо, тъй като обемът на кръвта ви се увеличава. Това е особено важно през третия триместър. Ниските нива на желязо по време на ранна и средна бременност могат да причинят желязодефицитна анемия, което увеличава риска от ниско тегло при раждане и други усложнения.

Съвет: Комбинацията на храни, богати на витамин С, като портокали или чушки, заедно с богатите на желязо храни също могат да помогнат за увеличаване на абсорбцията му.

Горски плодове


Имат високо съдържание на вода, здравословни въглехидрати, витамин С, фибри и антиоксиданти. Имат и относително ниска стойност на гликемичен индекс, така че те не причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар. Някои от най-подходящите по време на бременност плодове са боровинки, малини, годжи бери и ягоди.

Пълнозърнести храни


За разлика от аналога си, пълнозърнестите храни са богати на фибри и витамини. Помислете за овес, киноа, кафяв ориз и ечемик вместо бял хляб, тестени изделия и бял ориз.

Някои пълнозърнести храни, като овес и киноа, също съдържат доста голямо количество протеин, както и витамини от група В, фибри и магнезий.

Авокадо


Авокадото е необичаен плод, тъй като съдържа много мононенаситени мастни киселини. Това го прави маслено вкусен и засищащ. Също е богато на фибри, витамини от група В (особено фолати), витамин К, калий, мед, витамин Е и витамин С. Поради високото съдържание на здравословни мазнини, фолиева киселина и калий, авокадото е чудесен избор по време на бременност (и не само!). Здравословните мазнини помагат за изграждането на кожата, мозъка и тъканите на вашето мъниче, а фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на дефекти на нервната тръба, аномалии в развитието на мозъка и гръбначния стълб като спина бифида. Калият също може да помогне за облекчаване на болките в краката, страничен ефект от бременността при някои жени. Всъщност авокадото съдържа повече калий, отколкото бананите.

Сушени плодове

Храна, богата на фибри и разнообразни витамини и минерали. Един изсушен плод, без добавени захари и сиропи, съдържа същото количество хранителни вещества като един пресен плод, без водата и в много по-малка форма. Една порция сушени плодове може да осигури голям процент от препоръчителния прием на много витамини и минерали, включително фолиева киселина, желязо и калий. Сушените сини сливи са богати на фибри, калий и витамин К. Те са естествени лаксативи и може да са много полезни за облекчаване на запек. Фурмите също са с високо съдържание на фибри, калий и желязо.

Сушените плодове обаче съдържат и големи количества естествена захар и затова не е препоръчително да се консумира повече от една порция наведнъж.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Рибено масло от черен дроб

Рибеното масло от черен дроб се произвежда от черния дроб на мазна риба, най-често от треска. Богат е на омега-3 мастните киселини EPA и DHA, които са от съществено значение за развитието на мозъка и очите на плода. Рибеното масло също е с много високо съдържание на витамин D, от който много хора не получават достатъчно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ