Напишете дума/думи за търсене

Не предлагайте на детето си десерт като награда или подкуп

Установете практика за редовни хапвания за цялото семейство. Родителите и децата трябва да се опитат да се хранят заедно.

Ето още някои полезни насоки, които да спазвате, ако искате да възпитате у малчугана добри навици на масата:

Предлагайте балансирани и разнообразни продукти от всички основни групи храни - поне по 2 на хапване.

Сервирайте храната по начин, който е лесен за справяне. Нарязвайте на парчета или смилайте по начин, по който едно малко дете да може да сдъвче напълно и да не се задави. Видът на чинията също е важен. Можете да експериментите, като направите закуската във вид на животинче. Това със сигурност ще привлече вниманието на детето ви.

Учете децата от ранна възраст да използват прибори за хранене, за да могат да хапват сами. В началото със сигурност ще бъде пълна бъркотия, но запазете търпение и не се карайте. Подходете с разбиране и позволете на детето да греши и цапа. Не правете остри забележки, а го хвалете дори за малките постижения.

Включете детето си в подходящи за възрастта задачи по отношение на подреждането на масата и приготвянето на храната. По този начин го учите на любов към този така важен ритуал. Храненето не бива да се възприема само като наяждане, а като момент на наслада, примесен със социален елемент.

Не предлагайте десерт във вид на награда или подкуп. Пригответе здравословни сладкиши - като плодова салата или кисело мляко, подсладено с плодове. Може също така да заложите на вкусни сурови бонбони, направени от натрошени сушени плодове и мед.

Когато пазарувате в хранителни магазини, детето трябва да види, че внимателно четете етикета, преди да изберете продукт. Така то се учи колко важни са съставките. Разкажете му повече за Е-тата и другите вредни компоненти.

Избягвайте джънк фууд заведенията. Нека малчуганите усещат колко е важно да се наслаждават на здравословни и вкусни домашно приготвени ястия и на топлата, задушевна компания на членовете на семейството си.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ