Напишете дума/думи за търсене

Кърмачката има нужда от повече вода, но без да се прекалява

Кърмата е съставена от около 85% вода. Ето защо през първите 6 месеца, ако бебето е изцяло кърмено, когато и колкото желае, то си набавя достатъчно вода. 

Това означава, че организмът на майката се нуждае от повече, за да може да може адекватно да задоволи собствените си потребности. И няма защо да пресмятате всичко в литри. Достатъчно е само да се вслушвате в сигналите на тялото си и да не забравяте да се грижите за себе си.

Кърмещата жена има нужда от повече вода, но няма нужда да се прекалява с нея. Тъй като в периода 1 до 6 месеца едно бебе средно изпива около литър мляко на ден и около 85 %, от това е вода, то неговата майка би пила допълнително около 8 чаши с течности на ден. Няма нужда да се вманиачваме в пиенето на вода. Запасяването с повече, от колкото се нуждаем, няма да произведе повече мляко. Всъщност, прекаляването може да доведе до намаляване на производството на кърма. Ето как да прецените правилното количество, от което се нуждаете.

Пийте достатъчно вода, за да задоволите жаждата си, плюс малко повече, тъй като тя не е напълно надежден индикатор за нуждата от течности. Носете си шише с вода по време на разходките с бебето. Добра идея може да е да си създадете навик за пиене всеки път, когато кърмите, плюс още малко всеки ден. Когато бебето пие, майката пие също. Ако свикнете да пиете вода всеки път, когато бебето суче, което е около 8-10 пъти на ден, ще посрещнете нуждите от течности за вашия организъм.

Не само за кърмещите жени, а за всички останали, водата може да е по-добрият избор, отколкото плодов сок. Готовите такива са бедни на хранителни вещества – протеини, мазнини, фибри. За сметка на това са богати на фруктоза, а някои често пъти има и добавена захар, консерванти и оцветители. Те осигуряват много калории с ниска хранителна стойност за организма и пиенето на твърде много е една от причините за наднорменото тегло.

Тъй като хормоните, които отговарят за производството на кърма помагат на тялото да запази водата, недостатъчния прием, няма да повлияе на съдържанието й в кърмата. Но това може да допринесе за редица неразположения при майката, като констипация, умора, липса на концентрация.

Наблюдавайте тялото си за признаци, че пиете достатъчно вода. Ако устата ви е мокра, ако урината е светла или леко жълта, то вероятно приемате толкова, колкото трябва. Ако урината е постоянно с цвят на ябълков сок, вашите бъбреци ви дават сигнал да увеличите течностите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ