Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да четете приказки на децата

Приказките са измислица, но в тях са заложени човешки ценности, преживявания, преминаване през трудни периоди, търсене на решения и изход от различни ситуации, борба между доброто и злото.

Всичко това помага на детето да се идентифицира с персонажите, да вижда различни варианти на поведение и по този начин да обогатява своя опит. Психолозите вече отдавна са стигнали до извода, че децата много по-добре усвояват метафоричния език на приказките. Освен това, в приказките персонажите са описани доста подробно, с техните слабости и желания, положителни и отрицателни страни. Това помага на детето да разбере, че дори да не е силно физически, то може да победи, че не е задължително винаги да се бие, а може да се използва ум и хитрост.

Ето как приказката помага на децата:

Възпитаване на положителни черти на характера. Във вълшебните разкази детето се среща с добри, смели, честни, порядъчни герои. В тези истории откриваме сюжети за постигането на някаква цел, любовта към семейството, доверието.

Малчуганът се запознава чрез приказките с нови явления. Има немалко съвременни истории, в които героите попадат във вълшебна страна, там те изучават различни предмети и събития от живота. Такава приказка се нарича дидактическа, тя може да се използва при подготовката за училище. Усвояването на материала и развитието ще се случват, без да се насилват нещата.

Когато слуша истории от книжки, детето се научава да разпознава емоциите на персонажите. То съчувства на хората с нещастна съдба, смее се заедно с веселяците, вълнува се за хода на сюжета. Навикът за разпознаване на емоциите е много полезен в живота на възрастните.

Приказката с всички достъпни за децата средства разказва за доброто, злото, честността, алчността, трудолюбието. Добре е, когато родителите обсъждат заедно с детето си прочетената приказка. Така те показват своето отношение към този или онзи персонаж.

Момичетата обикновено избират да подражават на принцеси или домакини, а момчетата – на рицари, победители. Чрез примерите от тези приказки се формира представата за моделите на взаимоотношения между хората.

В психологията съществува специално направление − приказкотерапия. С нейна помощ може да помогнем да детето да се освободи от страховете, агресията, притеснителността. Има медитативни. В тях няма конфликти и зли персонажи. Полезно е да се четат преди сън, защото успокояват и отпускат.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Четенето се отразява благоприятно на децата от предучилищна възраст. По-голямото дете в такава възраст вече може дълбоко да осмисли идеята на приказката, вярно да оцени постъпките на персонажите. След четене трябва да се задават въпроси, да се търси оценка на постъпките. Подобни беседи и задания помагат на най-малките да изразят мнението си и да обогатят речниковия запас. Речта пък се развива, благодарение на образния език.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ