Напишете дума/думи за търсене

Предпазва ли кърменето от зачеване?

Колкото по-често кърмите вашето дете, толкова по–ниски са нивата на хормоните, отговарящи за евентуално забременяване

По този начин е трудно да бъде стигнато до период на овулация. Но това не означава, че не е възможно да забременеете.

Ключът към използването на кърменето за отлагане на фертилността е честото хранене на бебето от гърда. Тъй като пролактинът бързо се изчерпва от кръвта, е необходимо редовно изцеждане, за да се поддържа неговото ниво достатъчно за подтискане на овулацията. Когато бебето суче по-рядко, нивата на пролактин спадат, тези на репродуктивните хормони се покачват и фертилността се възвръща.

Ако следвате тези правила, можете да се наслаждавате на период на лактационна аменорея (липса на менструация), който продължава 13-16 месеца. Всъщност изследванията показват, че майки, които отглеждат децата си естествено, нямат менструация средно по 12 месеца. Това обаче не е сигурен метод за предпазване! Именно затова има толкова много случаи на непланувани породени деца.

Когато менструацията се възвърне, след първата обикновено не следва овулация, което означава че не се е отделила яйцеклетка и следователно не може да сте забременели преди тази първа менструация. Въпреки това, 5% от жените имат овулация преди тази първа менструацция и колкото по-дълъг е периодът без менструация, толкова по-вероятно е вие да сте между тези 5%. По този начин е възможно да забременеете докато кърмите, дори ако нямате менструация.

Кога да очаквате първия менструален цикъл след раждане?

Различно е при всяка жена. Възстановяването му е хормонален процес и зависи от нормализирането на общия хормонален фон при жената след появата на бебето. Той в голяма степен се ръководи и от интензивността на кърменето.

Ако вашето мъниче е изцяло на кърма и получава мляко на поискване по всяко време на денонощието, менструация може да дойде едва в края на първата годинка. Така е, защото в тези случаи обикновено няма повече от 4 часа пауза между храненията. Това поддържа високи нива на пролактин – хормонът, отговарящ за производството на мляко. Същият този хормон помага да се предотврати повторното забременяване в този период, което би намалило количеството мляко за вече роденото бебе. Той „блокира” овулацията. Т.е. при тези условия появата на менструацията може да се забави и доста повече от година. Въпреки това обаче, забременяването в този период не е невъзможно. Разбира се, това е рядък феномен, но се случва. Затова, ако не желаете отново да забременеете веднага и вече водите полов живот, се посъветвайте с вашия акушер-гинеколог за ефикасен метод за контрацепция.

 Веднага след като родите, матката ви започва да се свива от разширяването, което е протичало в продължение на на 9 месеца.

Този процес е съпроводен с обилно кървене, което в медицината е познато като „лохии”. Те наподобяват месечен цикъл и много родилки го бъркат именно с това. Кръвта е ярко червена и течението е като при обикновен мензис. С течение на времето кръвотечението променя вида си и започва да става все по-малко като количество. Също и избледнява, а накрая изчезва съвсем – към 5-6 седмица след раждането.

Лохиите не би трябвало да причиняват болка, както става при месечния цикъл, но имат специфична миризма, защото са стояли във вашата матка дълго време. Важно е в този период да се спазва много добра лична хигиена. Дори повече от обикновено, защото в противен случай може да си докарате инфекции. Ако това не се случи и течението продължи след 6 седмици, непременно се обърнете към своя гинеколог. Също така, ако течението изведнъж стане по-обилно и отново се върне към ярко червената гама. Това може да показва развитие на възпалителен процес.

Хубавото е, че след раждането менструалните ви неразположения могат да изчезнат напълно. До този момент вероятно те са били свързани с определено положение на матката - обърната назад, което затруднява оттичането на менструалната кръв. По време на бременността разположението на органите в коремната област се променя. И след това матката променя положението си и болката изчезва.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Идването на първата менструация показва възстановяването на нормалните процеси в организма ви. Тя обаче невинаги става редовна веднага след завръщането си. Може да се получи увеличение на времето между идванията до 40-45 дни, а може и те да са на по-къс интервал от 2 до 3 седмици. Това се счита за нормално в първите 6 месеца след идването на първия ви цикъл, докато се нормализира сам отново.

Ако след половин година менструациите са нередовни, трябва да се обърнете към гинеколога си. Трябва да се изключат заболявания като ендометриоза, миома на матката, кисти на яйчниците. Има и случаи, в които жената спира да кърми, а менструацията така и не идва. Най-често това сочи за хиперпролактинемия - повишено отделяне на хормона пролактин. За щастие съвременната медицина успешно коригира всичките причини на хиперпролактинемията с хормонална терапия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ