Напишете дума/думи за търсене

Тризнаци се родиха в пловдивска болница след раздяла на единия ембрион (Снимки)

Д-р Даниел Ставрев и щастливите родители Илияна и Александър са радват, че всичко приключи благополучно.

Тризнаци се родиха в пловдивска болница след рядко срещано медицинско явление.  Броят на бебетата в утробата на майката изненадал не само семейството, но и лекарите. В организма на жената били имплантирани два ембриона, а ехографският преглед за потвърждаване на бременността установил наличието на три деца.

„Това е много рядко срещано разделяне на ембриона, което се наблюдава както в природата, така и при асистираната репродукция“, коментира репродуктивният специалист д-р Даниел Ставрев. Почти месец продължили денонощните грижи за тризнаците Атанас, Павел и Даниела в интензивния неонатологичен сектор на здравното заведение.

Повече от три години неуспешни опити за зачеване накарали младите родители да потърсят помощта на д-р Ставрев и екипа му. Прегледът установил репродуктивни проблеми  при майката Илияна и бащата Александър. Извършена била ин витро процедура и са имплантирани два ембриона. Екипът на болницата постигнал успешна бременност още при първия опит. Забременяването на Милена станало известно ден преди Рождество Христово. А потвърждението в лекарския кабинет – в първите дни на новата година.

Именно там дошла и голямата изненада. Въпреки, че били трансплантирани два ембриона, ехографският преглед показал три развиващи се нови живота. В 12-та гестационна седмица дошъл въпросът дали бебетата ще останат три.  Доктор Ставрев подробно запознал семейството с рисковете, които крие такава бременност. Практиката е да се редуцира броят на бебетата, за да се намали шанса за неблагоприятен изход от бременността. Добрите резултати от прегледа по фетална морфология в болница „Селена“ обаче затвърдили решението на майката, че ще поеме риска и ще износи трите бебенца.

Тризнаците се родили в екипа на д-р Даниел Ставрев и проф. Благовест Пехливанов. Въпреки ранната им поява, в едва 32 гестационна седмица, и трите бебета са дошли на бял свят с тегло от по около 1500 грама.  Състоянието им е стабилизирано напълно след грижите на лекарите и те вече са при семейството си в къщи.

Тризнаците вече бяха изписани от болницата.
Тризнаците вече бяха изписани от болницата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ