Напишете дума/думи за търсене

Италианка забременя със замразени преди 14 г. яйцеклетки - рекорд в света

Джована се опитвала шест пъти да забременее, но неуспешно СНИМКА: pixabay

41-годишната Джована от Болоня забременя с близнаци благодарение на замразени преди 14 години яйцеклетки, дарени от донорка. Според института „Сант’Орсола” от Болоня става въпрос за рекорд в света. Никога досега не се е стигало до бременност толкова много години след замразяването на яйцеклетки.

В.”Джорнале” съобщава, че учителката Джована е преживяла тежко заболяване от тумор на гърдата, което не й позволило да забременее. По времето на операцията тя била 33-годишна и лекарите й казали, че лечението може да увреди фертилитета й. След интервенцията и химиотерапията Джована се опитвала шест пъти да забременее чрез асистиран метод, но той не проработил при нея заради последствията от лечението на тумора. Затова и се обърнала към метода на криoконсервация.

„Искам да изпратя послание за надежда и кураж на жените – не се предавайте никога, дори когато онкологът ви каже, че не може да станете майка”, казва Джована. Според нея тя се изправила срещу табуто на много италианки, които смятат, че дарените яйцеклетки не могат да превърнат една жена в 100% майка. „Донорството на яйцеклетки е голям шанс, защото дава възможност да забременеят на жени, претърпели тежко лечение”.

Според Елеонора Порку от болницата „Сант’Орсола” от Болоня „за пръв път яйцеклетки, подложени на толкова дълъг период на криоконсервация и витрификация, демонстрират подобен висок репродуктивен потенциал”. Това е чудесна новина за жени като Джована, които са принудени да изтърпят дълги и тежки лечения. Така могат да се надяват, че имат възможност да разчитат на банка с яйцеклетки, казва лекарката.

Според екепертите криоконсервираните яйцеклетки вече достигат същия процент на достигане до бременност като нормалните яйцеклетки. В института от Болоня от 4000 цикъла на замразяване на яйцеклетки се е достигнало до размразяването на 3600 от тях. Това е позволило раждането на 500 бебета.

Що се отнася до онкоболни жени, 44 от тях след приключването на лечението си, са решили да прибегнат до използването на замразени яйцеклетки. Използвани са 157 и 80 на сто от тях са оживели след криоконсервацията. Те са довели до 18 случая на забременяване, 15 от които са приключили положително. Същите са процентите и при непрекарали тумор жени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ