Напишете дума/думи за търсене

Кога да дам портокалов сок на бебето?

СНИМКИ: Unsplash

Цитрусовите плодове могат да се въвеждат в диетата на бебето след навършване на 1 година или малко по-рано със съгласието на педиатъра.

Портокалите са част от категорията плодове с алергенен риск. Всички са кисели, но цитрусовите имат много по-високо ниво на киселинност, което може да причини обриви и еритем на седалището.

Високото съдържание на лимонена киселина в цитрусите дава на портокалите киселинно рН от около 2,5-3,0, което, макар и не толкова ниско, колкото лимоните, може да се счита за близко до това на хранителния оцет!

Мандарините са по-добра алтернатива за децата. Сортовете мандарина често са по-сладки и по-малко киселинни.
Всички цитрусови плодове изобилстват с витамин С. Много прост начин за усвояване на витамин С от децата е пресният портокалов сок. Витамин С е много нестабилен и се разлага бързо, ако е изложен на топлина, светлина или въздух, така че сервирайте сока веднага щом изцедите плодовете.
Тъй като тялото консумира витамин С в рамките на няколко часа, по-добре е да давате на детето няколко малки порции витамин С на ден, отколкото голяма доза веднъж.

Какви витамини и минерали съдържат цитрусовите плодове?

Витамин А, витамин С, витамин В1, В2, В6, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий и малко количество: манган, мед и цинк.

Как да изберем добри цитруси за бебета?

Цитрусовите плодове се събират само след като са достигнали зрялост, когато най-често ще узреят. Най-важният фактор за избор е докосването. Те трябва да се чувстват силни и тежки заради размера си. Черупките трябва да са гладки и фино гранулирани, големите пори не са добри. Твърдите, набръчкани или варовити черупки показват, че плодовете са пълни с каша и бедни на сок.

Въпреки че са известни със съдържанието си на витамин С, добре е да се знае, че след 48 часа беритба плодовете губят около половината от него. Розовият грейпфрут е по-добър избор от жълтия, защото е по-богат на бета-каротин. Неорганичните цитрусови плодове често се напръскват с фунгициди, за да продължат по-дълго, така че ги измийте обилно с вода, дори ако не възнамерявате да използвате кората.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ