Напишете дума/думи за търсене

Мускулен хипертонус при бебето - как да го разпознаете?

Мускулният хипертонус представлява постоянно напрежение - повишен мускулен тонус при бебе, изразяващ се в силно свити крайници през цялото време.

Обхваща най-вече пръстите на крайниците. Най-честите симптоми на състоянието се изразяват в затрудняване при изпълнение на пълно движение на ръката или крака от страна на малчугана. Това се дължи на така наречената повишена устойчивост към пасивните движения.

Състоянието забавя общото мускулно и скелетно развитие, но също така може да причини деформация. Мускулният хипертонус често е посочван като една основна причина или за късното прохождане, или за изключителната трудност, изпитвана от детето да направи първите си крачки: дори с помощта на качествени и надеждни бебешки обувки за прохождане. Все пак, ако се овладее навреме, мускулният хипертонус в никакъв случай няма да засегне детето ви по нито един от изброените начини.

Признаци и симптоми

Бебета с повишен мускулен тонус се извиват на дъга.
Наличието на твърде стегнати мускули при бебе, също, се възприема като симптом на заболяването. Ако бебето си извива главата назад, има вероятност от около 80% то да страда от повишен мускулен тонус. Същото важи и ако бебето си изпъва краката. Този симптом не трябва да се бърка с ритането по време на колики, защото болките в стомаха биха могли да предизвикат същата спонтанна реакция.

Последно, но не по важност, добре е да се знае и какво може да доведе до това състояние. Неонтолозите твърдят, че мускулният хипертонус се предполага още по време на самата бременност. Най-често става въпрос за намален приток на кислород до бебето, увиване около пъпната връв и силни съкращения на матката, а също така и риск от спонтанен аборт, ако такъв е бил наличен по време на деветте месеца.

В случай, че забележите всички тези признаци за повишен мускулен тонус при бебетата, незабавно потърсете помощ от специалист или се обърнете директно към своя педиатър. Той най-бързо и достоверно ще постави диагноза и ще ви насочи към подходящи профилактични мерки или конкретно лечение.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Най-често лечението включва:

Прием на лекарства се назначава само в много тежки случаи.

Обикновено, традиционните мерки за справяне с проблема повишен са по-чести разходки и слънчеви бани.

Лекарите съветват и редовно да се проветрява стаята, в която спи детето. Свежият въздух е важен за общото му развитие , включително и когато става въпрос конкретно за мускулатурата.

Ако спазвате точните предписания на своя педиатър, повишеният мускулен тонус вероятно ще изчезне до месец-два или поне част от симптомите вече няма да са налице.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ