Напишете дума/думи за търсене

Кога да започнем да даваме на бебето да яде с пръсти?

Захранването е процес на запознаване на бебето не само с различни вкусове и хранителни вещества, но и с различни текстури и нов начин на хранене, а не познатото досега сукане.

Освен да се научи да дъвче и да усвои яденето с лъжица, бебето трябва да придобие цялостни добри орално - моторни умения – да държи храна в ръчичка, да я поднесе към устата, да отхапва, да я движи в устата си, да дъвче и гълта.

Това се постига много по-успешно, когато бебето опитва различни по вид храни в различни текстури, а не само пасирана храна за ядене с лъжица - като пюре и каша.

Кога да започнем да даваме на детето да яде с пръсти?

След като бебето усвои храненето с лъжица, рефлексът за избутване е отшумял и може да седи седнало стабилно, може да му предлагате храни за ядене с пръсти. Обикновено това се случва след навършване на 8-9 месеца.

Признаци, че детето е готово да опита самостоятелно хранене:

Хваща лъжицата, с която го храните или директно взима храната от чинията.

Стиска храната в юмрук, размачква я и я поднася към устата си.

Може да се седи стабилно седнало.

Наличието и броят на зъбите не са от голямо значение, тъй като бебето ползва венците си за дъвчене.

Страх от задавяне

Нормално е да се притеснявате от риска бебето да се задави. Добре е да правите разлика обаче между рефлекса за гадене и същинското задавяне.

Рефлексът за гадене се предизвиква, когато храната достигне задната част на езика или гърлото. Ако храната не е готова все още да бъде преглътната, тя се връща обратното в устата, като може да изглежда, че детето се дави и издава характерен звук, все едно ще повърне. Това стряска родителите, но на практика не е опасно.

Ако бебето отхапе по-голямо парче и не успее веднага да го преглътне, може да започне да кашля, видимо да полага усилие да преглътне, да се зачерви, дори да повърне.

Същинското задавяне се случва много по-рядко, но е опасно. Тогава храната попада в трахеята и възпрепятства дишането. Това е съпроводено от кашлица. Ако парчето е малко, бебето може да успее да го изкашля без последствия. Когато храната блокира напълно дихателните пътища, бебето спира да издава звуци и може да започне да посинява от недостиг на въздух. В този момент то има нужда от спешна помощ!

Кои храни да предлагаме за ядене с пръсти:

Банан – нарежете го по дължина на ивици за да бъде удобен за хващане. В началото бебето ще го мачка, но постепенно ще започне да го слага директно в устата си. Бананът е достатъчно мек и е много малко вероятно да се задържи в гърлото на бебето.

Макарони – добре сварените макарони също са меки и вероятността от задяване с тях е минимална. Освен това са удобни за хващане.

Киви – отново мек плод, който не крие риск от попадане в гърлото.

Сварени картофи – разтапят се в устата и няма риск от задавяне.

Броколи – добре сварените броколи са отличен вариант, тъй като са лесни за хващане, благодарение на стъблото си. Освен това няма толкова големи парчета, които да се откъснат и да заседнат в гърлото на детето.

Хляб – предлагайте хляб без кората отначало. Той бързо се разтапя в устата е чудесен вариант за практикуване на безопасно дъвкане.

Авокадо – размеква се в устата и рискът от задавяне е минимален. Нареже го на ивици. 

Добре узряла праскова – узрялата праскова е мека и лесна за дъвчене.

Парче кашкавал или сирене – след захранването с тях, сиренето и кашкавалът са много удобни за ядене с пръсти.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Кои храни са опасни?

Не давайте на детето храни с повишен риск от задавянето като: пуканки, ядки, твърди сурови плодове и зеленчуци (ябълка, морков), грозде, череши, желирани бонбони, сушени плодове, месо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ