Напишете дума/думи за търсене

Кога изцеждането на кърма не е нужно

Изцеждане не е нужно, когато веднага след раждането бебето се постави на гърдите на майката и се остави там, кожа до кожа, докато не се случи първото кърмене.

Това, според препоръките на Световната здравна организация, трябва да се случи в рамките на първия половин час. В болници, които са сертифицирани от УНИЦЕФ за “Приятел на бебето” това е част от десетте задължителни стъпки. Когато бебето е оставено върху гърдите на майката – кожа до кожа,  има възможност да се адаптира към извънутробния живот, като благодарение на контакта с тялото на майката, телесната му температура се регулира бързо, едновременно с дишането и сърдечната дейност.

Когато е готово, е в състояние само да достигне до гърдата и да засуче. Това е много силен и важен емоционален момент за майката и за бебето. Първото сукане, обикновено е доста енергично, а бебетата обикновено са активни предимно в първите няколко часа след раждане. В следващите часове са по-скоро заспали и кърменето, може да е по-трудно. Сукането в първия един час, дава сигнал на организма на майката, че раждането е приключило и е време за производство на коластра. Колкото повече и по-често бебето суче в тези първи часове, толкова повече коластра би получило.

Изцеждане не е нужно и когато майката и бебето са заедно непрекъснато в следващите дни и бебето суче често, без ограничения във времето на сукане и броя кърмения за денонощие. Обичайно, кърмените бебета биха искали да сучат между 8 и 12 пъти за денонощие, като 8 е минимума. Честото кърмене би намалило дискомфорта от евентуално препълване на гърдите, характерно за първите седмици след раждане. Ако бебето е твърде поспаливо, е добра идея да се събужда, за да получава нужните калории.

На този етап стомахчето му е доста мъничко и големите паузи без кърма, могат да се отразят зле на здравословното му състояние. Ориентир дали бебето получава достатъчно кърма/коластра, могат да са пелените. В първите няколко дни бебето би трябвало да изходи мекониума, а броя на нааканите пелени да се увеличи до около 3-4 минимум за денонощие. Друг ориентир е наддаването.

Обичайно, до около втората седмица след раждането най-късно, бебетата би следвало да е възстановят рожденото си тегло и след това да продължат да наддават.
Изцеждане не е нужно и когато бебето наддава добре и се чувства добре и когато и вие се чувствате добре. Природата не е създала кърменето, за да ни затруднява, а за да ни улеснява, така че ако при вас всичко е наред, ако сте здрави, ако чувствате гърдите по-скоро спокойни, ако бебето не използва залъгалка, не получава други течности храни през първите 6 месеца, развива се нормално според педиатъра, то вие като двойка не се нуждаете от друго освен от това да се наслаждавате един на друг. Когато бебето суче достатъчно често и ефективно, само регулира количеството кърма според нуждите си. Нужно е само да има достъп до гърдата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ