Напишете дума/думи за търсене

Родиха се близнаци, плод на замразен преди 30 години ембрион

СНИМКА: Pixabay

Пробив в медицината. На 31 октомври 2022 г. светът приветства първите близнаци, родени след износването на ембрион, замразен през далечната 1992 г.

Предишният рекордьор беше Моли Гибсън, родена през 2020 г. от ембрион, който е бил замразен в продължение на почти 27 години. Интересното е, че тогава Моли отне рекорда от сестра си Ема.

„Има нещо умопомрачително в това”, каза бащата на близнаците Филип Риджуей пред Си Ен Ен. И допълни: "Бил съм на 5 години, когато Бог е дал живот на Лидия и Тимъти, и оттогава той го е запазил".

"В известен смисъл те са най-старите ни деца, въпреки че са най-малките", посочи още Риджуей. Той и съпругата му Ракел имат още четири деца на осем, шест, три и една годинка, като нито едно от тях не е заченато чрез инвитро процедура или донорство.

Ембрионите са създадени за анонимна семейна двойка чрез инвитро оплождане. Съпругът е бил в началото на 50-те си години, като са използвали 34-годишна жена за донор на яйцеклетки, пише NOVA.

Ембрионите са замразени на 22 април 1992 г., те се съхраняват в лаборатория за плодовитост на Западното крайбрежие до 2007 г., когато двойката, която ги е създала, ги дарява на Националния център за донорство на ембриони в Ноксвил, Тенеси, с надеждата, че друго семейство ще може да ги използва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ