Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за бебе с атопична кожа?

Нежно почистване е първата стъпка в грижата за атопичната кожа на бебето ви

Няма известно лечение за атопичен дерматит, затова основната цел, когато се грижим всекидневно за засегнато от атопична кожа бебе, е да се укреп защитната бариера и да се удължи периодът между пристъпите. Осигуряването на кожата на влагата и липидите, от които се нуждае, за да се предотврати по-нататъшното ѝ изсушаване, ще спомогне за това.

Основната особеност на атопичната кожа е, че тя е прекомерно суха. Оттам идват раздразненията, зачервяването сърбежът и безсъните нощи. Основният принцип при засегнато от атопичен дерматит бебе е да се избягват действия, с които може да се допринесе за допълнителното изсушаване на кожата.

Времето за къпане е важен момент за създаване на връзка между бебето и родителя, но дори и чистата вода може да увеличи загубата на влага, затова се опитайте да съкратите времето за къпане.

Когато детето порасне, насърчавайте го да си взема душ, вместо да се къпе във ваната. По-горещата вода може да задълбочи сухотата на кожата. Използвайте по-скоро топла вода, за да избегнете усложняването на симптомите на атопичен дерматит при деца.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Неправилно подбран сапун, който е твърде агресивен към кожата, може да я лиши от крайно необходимите ѝ липиди. Някои видове детска козметика могат да увредят деликатната защитна бариера и баланса на влагата в детската кожа. Избягвайте вана с балончета, алкални сапуни и агресивни повърхностноактивни вещества - като натриев лаурил сулфат. 

В 30–35% от случаите атопичният дерматит е свързан с други състояния, като: атопични състояния (бронхиална астма, вазомоторен ринит), различни алергични разстройства (уртикария, дерматит, ухапвания от насекоми), синдроми на имунодефицит (синдром на Уискот-Олдрич, синдром на Бъкли, Синдром на Луи-Бар), автоимунни нарушения (витилиго, пелаге), метаболитни нарушения (фенилкетонурия, амилоидоза), генодерматоза (ихтиоза, синдром на Нетъртън, ектодермална дисплазия).

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ