Напишете дума/думи за търсене

Детето отказва твърда храна - какво да правя?

Нормално е бебетата да се съпротивляват първите няколко пъти, когато опитват храна, различна от кърма, адаптирано мляко или пюрета.

Ето защо е важно да продължавате да предлагате различни видове - особено здравословни храни като зеленчуци и някои плодове.

Но ако на около 1 годинка детето ви все още отхвърля твърда храна (с текстура или без) или ако до 12-15 месеца не се храни с пръсти, консултирайте се с лекаря си, за да сте сигурни, че всичко е наред. Това може да означава, че детето ви има проблем в развитието, който може да се подобри с подходяща намеса.

СНИМКА: Pexels
СНИМКА: Pexels

Някои бебета имат чувствителен рефлекс за повръщане, който ги кара да се давят при приемане на твърда храна. (Възможно е дори да са имали затруднения със засукването, когато са били кърмени като бебета.) Ако бебето ви има проблеми с консумирането на твърда или текстурирана храна, без да се задавя, придържането към пюрета не е решение . Така ще му бъде още по-трудно да се научи да дъвче.

За да помогнете на детето да започне да понася твърда храна, започнете да добавяте към пюретата храна с еднородна текстура - като пшеничен зародиш или натрошени бисквити. Започнете с малко количество и добавяйте повече, след като детето свикне. Понякога твърдите храни, които се разтварят лесно, като бебешки крекери и бисквити, също могат да улеснят прехода към твърда храна.

Ако бебето ви е чувствително към текстурата на някои видове, позволете му да се запознае с различни консистенции по друг начин. Дайте му да си играе с пера или грапава топка. Играчките за гризане, които имат неравности, също могат да помогнат. Свикването с нови усещания по време на игра може да го направи по-отворено към непознати текстури на храната.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ