Напишете дума/думи за търсене

В САЩ се родиха близнаци, заченати миналото хилядолетие

бебе
Снимка: Pixabay

Многодетната майка Рейчъл Риджуей от американският щат Орегон роди близнаците Лидия и Тимъти, чиито ембриони бяха замразени преди 30 години, съобщи CNN. Ембрионите са заченати чрез ин витро и замразени на 22 април 1992 г. През 2007 г. двойка, която трябваше да използва фетусите, ги дари на Националния център за даряване на ембриони в Ноксвил, щата Тенеси. Те са били съхранявани в течен азот при минус 196 градуса по Целзий. И три десетилетия по-късно, на 31 октомври 2022 г., от тях се раждат Лидия и Тимъти, предаде БГНЕС.

Рейчъл и нейният съпруг Филип, които вече имаха четири деца преди раждането на близнаци, казаха, че веднага са решили за ин виро, когато са научили за възможността да използват донорски ембриони. „Нямахме за цел да получим най-дълго замразените ембриони в света. Просто искахме тези, които чакаха най-дълго“, казва Филип.

От петте ембриона само три бяха жизнеспособни, два от които успешно се развиха в утробата. Теглото на Лидия след раждането беше 2,6 килограма, а Тимъти 2,9 килограма. „Това наистина е Божията милост, защото Той ни подкрепяше на всяка крачка“, каза бащата.

По-рано беше съобщен за 56-годишната американка Нанси Хаак, която е родила дъщеря на сина си Джеф и безплодната му съпруга Камбрия. Джеф, който беше с майка си по време на раждането, казва, че това е бил „красив момент“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ