Напишете дума/думи за търсене

Как се социализират бебетата?

Социализацията е процес, при който бебето научава, че вие двамата сте отделни същества, както и че има социални връзки между хората – родителски, приятелски и т.н.

Този процес започва още с раждането – новороденото бебе скоро започва да различава хората, както и да контактува с тях. През първата година мъничето контактува предимно със своите родители. То може да харесва и други хора, но определено предпочита да бъде с мама и татко. Когато детето стане на 2 години, то обича да контактува и играе с други деца.

Социализацията на бебето протича така:

През първия месец:

Дори и новородено бебе реагира на докосване, гушване, усмивка. Скоро то ще започне да имитира Ваши мимики.

Трети месец:

Бебето активно разглежда какво става около него. По това време то ще започне съзнателно да Ви се усмихва и да Ви „говори”.

Четвърти месец:

Бебето ще реагира и на други хора, но най-бурните му реакции ще бъдат спрямо Вас – то вече се е привързало към родителите си.

Седми месец:

Бебето вече ще може да контактува и с други бебета. Но не очаквайте то да започне да играе с тях. Ако две бебета бъдат поставени да играят едно до друго, те най-вероятно ще си играят сами.

Една годинка:

На тази възраст може би изглежда, че бебето се асоциализира – напълно възможно е то да започне да плаче, ако го държи друг, а не вие. То ви търси с поглед и, ако не ви вижда, е неспокойно и плаче.

13-23 месеца:

Бебето постепенно се научава да се сприятелява с други деца. Постепенно социалните отношения с другарчетата ще се развиват. Първоначално, например, то няма да иска да дели играчките си с другите. Ще започне да проявява характер – например не се учудвайте, ако не желае да ви хване за ръка, когато вървите заедно. На тази възраст децата започват да се инатят и да отстояват позицията си.

24-36 месеца:

Детето не обича особено да се съобразява с другите. В момента то вярва, че светът се върти около него. Така е трудно да се сприятели с други, но постепенно нещата се променят. На възраст около 3 години детето вече ще може да има истински приятелства с други деца.

Можете да подпомогнете социализацията на бебето по много начини. Когато бебето е малко, прекарвайте повече време, като взаимно се гледате в лицето. Имайте предвид, че бебето фокусира на около 30 см от очите си, така че трябва вашето лице да е приблизително на такова разстояние от неговото.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Бебето обича да разглежда лица и да ги имитира, ако правят гримаси. Не се притеснявайте, ако се страхува от непознати – повечето бебета след 7-месечна възраст го правят. Когато бебето стане на 13-14 месеца, може да му организирате „срещи” с други бебета. Важно е да осигурите достатъчно количество играчки. Ако до 12-месечна възраст бебето реагира само на родителите си (но не и на други хора), или пък не реагира изобщо, е необходимо да се консултирате с педиатър. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ