Напишете дума/думи за търсене

Защо кенгуру-грижата е толкова важна?

Контактът "кожа до кожа", още наречен кенгуру-грижа, има огромен позитивен ефект както върху недоносените, така и върху доносените бебета.

Той е свързан с подобряване на умственото развитие, здравословното тегло, а също и улеснява кърменето. Контактът "кожа-до-кожа" между мама и бебе за първи път е използван в неонатологични отделения в Богота, Колумбия, където са имали недостиг на кувьози за бебета с тежки болнични инфекции. Неонатолозите Едгар Рей и Хектор Мартинез се обръщат към природата – конкретно към кенгурутата, които допират до себе си малките си веднага след като се родят. Докторите изпращат майките по домовете им с инструкциите да слагат пелени, но да допират мъниците голи до своя гръден кош. И по-точно между двете гърди в изправена позиция, колкото се може по-често, както и да ги хранят само с кърма.

Докторите открили, че телесният контакт не само позволява на майките да напуснат болниците (което намалило натовареността), но също така премахнало нуждата от кувьози за техните бебета. Лекарите установили как нивата на смъртност рязко спаднали от 70% на 30%.

В днешни дни здравни експерти от цял свят препоръчват този контакт на всички майки на доносени или недоносени бебета. Контактът може да трае от 60 минути до 24 часа на ден, като той може да бъде извършван и от бащите.

Лишаването на бебета от контакта "кожа до кожа" създава алтернативни пътища на стрес в мозъка, които могат да доведат до дефицит на внимание, колики, проблеми със съня и други. Тъй като температурата на кожата е същата като в утробата, за бебето е по-лесно да се адаптира към новата среда след раждането.

Недоносените бебета, които са получили кенгуру-грижа, също така имат по-добро функциониране на мозъка на 15-годишна възраст, равняващо се на това на връстниците им, родени на термин, в сравнение с тези, които са били поставени в кувьоз, показват данните от едно канадско проучване. Когато бъдат стабилизирани сърдечният ритъм, дишането и се подобри сънят на бебето, мозъкът е по-способен да се развива.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Неприятната новина е, че в много здравни заведения в днешни дни лишават току що родилите майки от този контакт. Има болници, в които е необходими да споменете, че желаете новороденото да бъде поставено върху гръдта ви веднага след излизането си на бял свят. Не са малко и случаите, в които бебетата са отделяни от родилките за дълги часове след раждането. Ако няма медицински причини за това, настоявайте вашето мъниче да бъде в стаята ви, Разбира се, когато сте достатъчно стабилна да се грижите за него. Споделете в коментар своя опит и мнение по темата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ