Напишете дума/думи за търсене

8 умения, които детето ви ще се радва да притежава

Детето ви е по-способно, отколкото предполагате. Дори едно дете в детска градина може да научи тези важни уроци.

Въпреки че децата ни са много напреднали технологично от съвсем малки, то много често те нямат елементарни практични умения от ежедневния живот. Започнете да ги учите на тези житейски умения сега, за да ги направите по-самостоятелни.

1. Да пере

 Можете да започнете да го учите на това от 6-годишна възраст. Спокойно може да зареди пералнята, да сипе прах за пране и да натисне правилните копчета. Със сигурност ще има някои изненади, но не се стремим към перфекционизъм, а към добро начало.

2. Да сади растения

Много деца знаят как да сеят семенца, но не умеят да прехвърлят покълналите стръкове в градината. Научете ги и заедно гледайте как малкото стръкче се превръща в красиво растение.

3. Да опакова подаръци

Вашето дете обича да получава и да подарява подаръци, но бъдете сигурни, че опаковането им ще му достави дори по-голямо удоволствие. Ще реже хартия, ще лепи с тиксо, ще преценява големината на плика.

4. Да пише писмо

Мъниците, които още не могат да пишат, могат да диктуват писмо до член на семейството (допълнено с рисунки) и да го запечатат в плик. Научете по-големите деца да надписват плика – адрес, изпращач, получател.

5. Да си приготвя лесно ястие

Научете детето си да си направи нещо за хапване, като започнете с елементарни задачи в кухнята - като миене на зеленчуци и чупене на яйца. То спокойно може да си направи самo сандвич или дори смути. На 7–8 години децата вече могат да правят салата, а на 10 те могат да работят с електрически уреди. Фокусирайте се върху безопасността и упражненията и скоро може да имате един малък готвач у дома.

7. Да се ориентира в пространството.

Важно е детето да се ориентира по карти и инструкции. Ето няколко идеи за дейности, които да му помогнат да развие тези умения.

Търсене на съкровища: скрийте играчки някъде из дома и после нарисувайте елементарна карта с разяснения.

Оставете детето си да определи накъде да тръгнете в зоологическата градина или мола, като първо разгледате заедно красиво нарисуваната карта, която обикновено има в тези места.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

8. Да чисти банята след себе си

Дръжте наблизо гъба за почистване на петната от паста за зъби по мивката. Децата, които ходят на училище, спокойно могат да почистват седалката на тоалетната с мокра кърпичка. Не забравяйте да ги научите да мият ръцете си след това. Големите деца могат да чистят самата тоалетна.

9. Да пазарува разумно

Да научим децата си да са разумни потребители, изисква време и практика. Може да прилагате този 3-степенен подход:

Обяснявайте, докато го правите. Четете цените на висок глас и коментирайте причините за избора си. Споделяйте и за нещата, които бихте искали да купите, но не са в бюджета ви.

Оставяйте децата си да платят. Давайте му седмични пари и определете неща, които сами трябва да си купуват. Ако искат неща, които са извън вашите планове и бюджет – дайте им възможността да спестят и да си ги купят.

Играйте игра в супермаркета. Дайте част от списъка си и ги предизвикайте да открият и сложат в количката нещата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ