Напишете дума/думи за търсене

Как да възпитам толерантно дете?

Децата, също като нас – възрастните – понякога са склонни да създават свое обкръжение и да оставят извън него момичетата и момчетата, които изглеждат или се държат по-различно от тях.

Наша отговорност, като родители, е да възпитаме толерантност у децата и да им помогнем да разширят своя социален кръг. Съвсем нормално е те да сформират затворен кръг от приятели, с които споделят сходно мислене. Понякога обаче този кръг предполага изключване на "другите". Те могат да бъдат такива с различен цвят на кожата, различна религия, различна сексуална ориентация, увреждане или специални нужди, например. Започнала още в детството, тази тенденция лесно се пренася в живота ни на възрастни.

"В развитието на детето настъпва момент, в който то иска да създаде кръг от себеподобни. Това е нещо очаквано, но не означава, че трябва да останем безразлични към случващото се", казва Силвия Перейра-Смит, доцент по педиатрия в Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстон.

Причината? Хомогенните социални кръгове могат да попречат на пълноценното развитие на детето. „Нужно е да научим децата какво е приемливо и да им помогнем да надраснат тези ограничения, да се развият пълноценно като личности. Ако ги оставим да живеят в своите „клики“, те няма да израснат, ще се превърнат в тесногръди възрастни“, допълва тя.
Такива социални кръгове могат да се наблюдават и при изключените от групата. Д-р Перейра-Смит се среща с много деца, които страдат от депресия и тревожност, защото се чувстват отхвърлени. В период, в който е работила като учител, тя е видяла деца, отлъчени по най-различни причини.

Тези с физически увреждания са изключени, защото не могат да играят наравно с другите, а момичетата и момчетата в норма често не искат или не могат да адаптират игрите си така, че да могат всички да участват. Децата с по-нисък социално-икономически статус са взимани на подбив заради това, че не носят маркови дрехи или че обядват в училищния стол например.
За щастие има много начини, по които възрастните и родителите в частност могат да възпитат толерантност у децата и да им помогнат да разширят границите на своя социален кръг.

Четете на детето "различни" книги

Книгите са чудесен учител. Те дават възможност на възрастните да започнат разговор на теми, свързани с расата, пола, физическите възможности и ограничения, още докато децата са много малки. Можете да говорите защо е важно да сме приемащи, а не отхвърлящи и да разигравате ситуации, в които да покажете на детето какво може да направи, когато види дете, което е отхвърлено от другите по някаква причина.

Включете малчугана в извънкласни занимания, отворени за "различни" деца

Добре е родителите да се огледат за отборни спортове, танцови школи, научни работилници и други извънкласни активности, достъпни за деца с различен профил и възможности. Има програми, които дават възможност на деца с и без увреждания да тренират и играят заедно.

Помогнете на детето да разшири своя социален кръг

Срещи за игри, партита за рожден ден, филмови вечери, съвместно учене - това е само малка част от дългия списък с активности, които могат да развият толерантност у децата. Говорете с учителите и родителите по време на родителските срещи в училище, за да разберете с какви предизвикателства от социален характер се срещат децата в ежедневието си. Обсъдете заедно как можете да приобщите отхвърлените деца в съществуващите кръгове или да създадете нови такива.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Огледайте се в собственото си обкръжение

Примерът, който ние, като родители, даваме, докато възпитаваме толерантност у децата си, е сред най-ценните и важни уроци за тях по отношение на толерантността. Това се отнася както за родителите на "неприемащите" деца, така и за майките и татковците на "неприетите".

Понякога пропастта между двете страни е трудно преодолима заради различия в разбиранията и ценностите. Друг път обаче разминаванията идват от незнание или подценяване на проблема. Тогава решението е въпрос на общи усилия в името на това децата да растат с усещането, че са част от сплотена общност, а не представители на различни лагери.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ