Напишете дума/думи за търсене

5 правила за добра форма, която всяко дете е добре да знае

Някои неща за постигането на добра форма зависят от родителите – като приготвяне на здравословнa хранa или организиране на физическа активност, когато това е възможно.

Децата обаче могат да поемат отговорност и сами за здравето си. Ето пет правила, които можете да дадете на малчугана да прочете и спазва, за да се чувства и изглежда добре. 

1. Яж разнообразна храна

Може да имаш любима храна, но най-добрият избор е да хапваш разнообразно. Ако ядеш различни неща, е по-вероятно да получиш хранителни вещества, от които тялото ти се нуждае. Опитвай нови продукти и такива, които не си хапвал от известно време. Стреми се да приемаш поне три порции плодове и зеленчуци на ден към основните си хранения – два плода и три зеленчука.

Ето една полезна комбинация:

на закуска: 1/2 чаша (около 4 големи) ягоди в комбинация със зърнени храни

за обяд: добави към основното моркови

за закуска: ябълка или друг плод по избор

за вечеря: 1/2чаша броколи (около 2 големи розички) и 1 шепа

2. Пий вода и мляко с доказан произход

Когато наистина си жаден, водата е най-доброто средство за утоляване. Децата се нуждаят от калций за изграждането на здрави кости, а млякото е чудесен източник на този минерал. От колко калций се нуждаеш? Ако си между 4 и 8 години, пий по 2 чаши мляко на ден или еквивалента му в други млечни продукти.

Ако си на 9 или повече години, имаш нужда от около 3 чаши мляко на ден или неговата равностойност. Можеш да комбинираш това количество, като освен мляко приемаш и някои други богати на калций храни.

Ако искаш нещо по-различно, е добре да приемаш 100% истински сок. Но опитвай да ограничиш сока до не повече от 1 чаша на ден. Избягвай сладките напитки, като газираните коктейли и плодовите сокове в кутии. Те съдържат много добавена захар, която просто добавя калории, а не важни хранителни вещества.

3. Слушай тялото си

Когато се храниш, обръщай внимание как се чувства тялото ти и кога стомахът се чувства комфортно. Понякога хората ядат твърде много, защото не забелязват кога трябва да спрат да се хранят. 

4. Ограничи времето пред екрана

Колкото повече време отделяш за тези седящи дейности, толкова по-малко време ще имаш за физическа активност. Опитай да прекарваш не повече от 2 часа на ден, в което използваш компютър за училищни и образователни дейности.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

5. Бъди активен

Намери начин да бъдеш активен всеки ден. Може дори да напишеш списък със забавни неща, който да използваш, когато родителите те помолят да спреш да гледаш телевизия или да играеш компютърни игри. Това не само ще помогне за настроението ти, но и за добрата ти форма.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ