Напишете дума/думи за търсене

В много случаи заекването отшумява около 5-годишна възраст

Много деца на възраст между 2 и 5 години преминават през етап от развитието си, през който заекват, повтаряйки срички, думи, фрази, изговаряйки ги провлачено или прекъсвайки потока на речта при определени звукове.

Заекването е форма на нарушение на плавността на речта - прекъсване на свободния й поток. В много случаи отшумява около 5-годишна възраст, когато детето се научава как да говори и да координира мускулите, които се използват при говорене.

В други случаи заекването продължава по-дълго. Макар че няма сигурно лекарство за заекването, има много ефективни терапевтични подходи и начини, по които може да подпомогнете детето си, за да преодолява трудностите си при изказване.

Какво причинява заекването?

- генетични причини: около 60% от заекващите имат близки роднини, които са със същия проблем

- други говорни и езикови проблеми или изоставане в развитието

- разлики в мозъчното продуциране на езика: има изследвания, според които при заекващи езиковите процеси се локализират в други мозъчни зони. Според тази теория се появяват проблеми при взаимодействието на мозъка с мускулите, задвижвани при говорене.

Ранни белези за заекване

Първите белези на заекване може да се появят още между 18 и 24-ти месец, когато детето започва да образува първите изречения. За родителите тези ранни прояви могат да бъдат обезпокоителни, но те са често срещани и нормални за този етап от развитието. В този случай е важен деликатния и внимателен подход към детето, доколкото е възможно.
Детето може да заеква за няколко седмици или няколко месеца и може да се появява и отшумява спорадично. За повечето деца, при които се е появявало преди 5 г., заекването отшумява без да е наложителна намесата на логопед. Но е добре да бъде направена консултация с логопед още около 3 годишна възраст.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Предучилищна и училищна възраст:

Обикновено заекването започва едва забележимо, още от детската градина, когато детето започва да формира своите умения за комуникация. Ако заекването продължи до 5-6 годишна възраст, детето започва да осъзнава проблема и това го смущава.

Съучениците и приятелите могат да обръщат внимание на това и дори да го дразнят. Ако това се случва е необходимо да се разговаря с учителите на детето, които могат да окажат съдействие. Те също трябва да намалят по възможност броя на стресиращите говорни ситуации за детето още преди логопедичната терапия да започне.

Ако детето е навършило 5 години и все още заеква, потърсете помощта на логопед. Също може да се консултирате, ако:

- зачестяват повторенията на цели фрази и думи

- зачестяват повторенията на звукове и срички

- налице е удължаване на звукове в думите

- забелязвате, че детето е твърде напрегнато, когато говори;

- забелязвате напрежение на лицето и мимиката 

- забелязвате говорно напрежение при издигане на гласа

- вашето дете се стреми да избягва ситуации, при които се налага да говори

- вашето дете извършва мимически или телесни движения, когато се затруднява при говорене

- имате друго притеснения относно речта на детето

Много училища разполагат с логопед, който може да окаже съдействие при необходимост.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ