Напишете дума/думи за търсене

Лесни стъпки за стимулиране на зрението на бебето

Вторият триместър се характеризира особено отчетливо с познавателното и сензорно развитие на бебето.

След третия месец бебето вече не е толкова обърнато към себе си, затворено, плахо към околните и света. Неговият мозък и сетива са развити достатъчно, че то да започне да разпознава лица, предмети, да реагира с усмивка, да изразява любопитство към света и да търси общуване.

Сензорно развитие

Слухът, допирът и зрението се развиват с различна скорост. Докато слухът на бебето е развит още с раждането, то при зрението е необходимо повече време. Очите са най-слабо развитият орган на бебетата. Затова препоръчваме няколко лесни стъпки за неговото стимулиране:

След 3-ия месец приближавайте до погледа на бебето предмети с ярък контраст, най-добре черно-бели. Другите цветове все още са му неясни.

Към 4-ия месец може да започнете да играете с движещи се пред погледа му ярки предмети, за да го стимулирате да ги следи с поглед.

Комбинирайте стимулации за слуха и зрението, като скривате дрънкалка и я движите, така че бебето да се ориентира по звука и да я търси с поглед.

Времето ви заедно, прекарано в игри, ще бъде още по-пълноценно. Можете да засилите връзката помежду си, докато му предлагате разнообразни стимули за пълноценно развитие. Взаимодействието е по-важно за него от наблюдението.

Периодът от третия до шестия месец на вашето бебе ще се характеризира със следните важни промени, които ще настъпят в неговото развитие:

Хранене: в края на периода ще започне да опитва твърда храна – по 1-2 супени лъжици по 2-3 пъти на ден. Много майки решават да прекратят кърменето след 6-ия месец.

Сън: постепенно бебето ще има по-продължителен сън и ще спи средно по 11-14 часа за денонощие. Може да има по една-две дремки през деня, особено ако нощем е по-неспокойно.

Двигателно развитие: до шестия месец ще може спокойно да се обръща от корем по гръб и обратно, да стои седнало самостоятелно, да прави опити да пълзи, да захваща с лекота малки и удобни предмети и ги изучава с любопитство

Говорно и познавателно развитие: ще започне да бърбори, като произнася по повече гласни звукове заедно – „ма-ма“, „ба-ба“. Ще може чрез различни звуци да изрази удоволствие или неудоволствие; Ще се радва, когато чуе името си. За да стимулирате говорното му развитие, говорете на бебето повече, пейте му, четете му книжки.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Сензорно развитие: зрението му ще се подобри значително. Ще започне да вижда координирано с двете си очи, да следи движещи се предмети. Обича да се гледа в огледалото и да се изучава. Играйте с него, като му показвате и назовавате частите на тялото – носле, ръчички, крачета.

Слухът му ще се е развил достатъчно добре, за да може да чува по-тихи звуци отпреди, както и да не го притесняват по-силните. Добър знак за развитие е, ако реагира на силни и стряскащи звуци с трепване, дори с плач. Успокойте го и бъдете спокойни и вие, че е съвсем нормално.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ