Напишете дума/думи за търсене

След размяната: гривни с баркод за бебета и майки, общ стандарт в страната

Къщата, в която живее майката Севда Михайлова (на малката снимка) на едното момиченце

Директорът на “Шейново” може да подаде оставка

 Не настройвайте обществото срещу акушерките, призовават от професионалното сдружение

Няма единен стандарт у нас как трябва да се изписват бебетата. Всяко родилно отделение създава и следва свои вътрешни правила.

Това стана ясно след случая в столичната АГ болница “Шейново” с разменените деца.

Как се случват нещата във всички АГ отделения в страната, ще проверява медицинският одит към здравното министерство. Това разпореди служебният министър Асен Меджидиев.

Още в сряда са започнали проверките дали се изпълнява стандартът в болниците, обясниха от ведомството пред “24 часа”. Но не посочват колко време ще отнеме и кога ще огласят резултатите. Вероятно това ще доведе до опит за уеднаквяване на правилата, коментират експерти.

“Днес се сблъскваме с един случай, който е

в резултат на натрупаните проблеми в цялата система, на прилагането на остарели практики

и липсата на стандарти по здравни грижи”, обявиха пък от сдружението на специалистите по здравни грижи. Да не се настройва обществото срещу всички акушерки, призоваха те в позиция до медиите.

Българските акушерки са пренатоварени и на места те не достигат, коментира и проф. Атанас Щерев. Стриктно се спазват всички правила, но грешки са възможни, защото

акушерките са близо 2 пъти по-малко

от необходимите, а това от своя страна води до пренатоварване, каза пионерът в инвитро процедурите у нас пред bTV.

Разменените момиченца са родени през септември, първата жена се е обърнала към неоналожката от “Шейново” в началото на декември, а шефът на болницата д-р Румен Велев е сезирал полицията на 13 декември. Оттогава тече и вътрешна проверка, и досъдебно производство, по което прокуратурата вече е разпитала към 30 медици. Междувременно излязоха резултатите от ДНК тестовете, които потвърждават размяната.

Майката, усъмнила се, че гледа чуждо бебе, открила различен номер на своята и на дъщеря си гривна. Такива се поставят на родилката и бебето веднага след раждането.

Няма грешно поставени гривни, а грешка при първото даване на децата на майките, обясни д-р Велев.

След като бебенцата се родят и след като ги приемем в неонатологично отделение, ние ги поставяме в едни кошчета, с които след това ги носим на майката. На тези кошчета на много видно място има едно голямо картонче, на което е написано името на майката и номерът на бебето, който е еднакъв с този на майката. По този начин става съпоставка и самите майки си виждат бебетата. Разминаването е станало точно тогава - при първото раздаване на бебенцата, разказа директорът.

Д-р Румен Велев
Д-р Румен Велев

Той определи шокиращия случай като

“низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата”

Призна обаче, че явно не е сверен номерът на гривните на майките и децата при изписването, въпреки че това трябва да се направи.

След като проверките установят как се е стигнало до шокиращия случай, директорът може да подаде оставка, обясни самият той. “Моята оставка не е толкова важна в случая, но аз съм готов винаги да я подам, ако се установи, че имаме някакви процедурни нарушения”, заяви Велев.

За това вече намекна и зам.-кметът на София по здравеопазването Дончо Барбалов. “Шейново” е общинска болница. “Стремим се към връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка”, обясни той.

Да се мине към гривни с баркод, ще настоява д-р Велев. В момента номерата на тях могат да бъдат изтрити. Той вярва, че разменените момиченца ще бъдат скоро при майките си. Не толкова оптимистична обаче е прогнозата на адвокат Пламен Борисов: “Ще мине доста време и децата ще пораснат, докато се изясни случаят”. Поне 1 г. ще се точат делата, прогнозира той по БНТ и напомни, че едната жена не иска да върне детето.

 Евтим Милошев: 1 г. след “Откраднат живот” реалният ни поднесе художествената измислица

Година след края на “Откраднат живот” в реалния живот се случи това, което във филма беше художествена измислица.

Така продуцентът на първия лекарски сериал у нас Евтим Милошев коментира случая с разменените бебета в “Шейново”.

Най-успешният български сериал с 11 сезона, който беше излъчван в продължение на 5 г., започва именно с такъв сюжет - една нощ в АГ отделението едновременно се раждат две момченца. Баща на едното е проф. Генадиев - лекар от болницата. Бебето му се оказва с увредено сърце.

Докторът разменя децата и дава на жена си здравото, а другата майка получава като свой син чуждия. По всички правила на жанра сериалът проследява съдбите на главните герои, които след години пак се преплитат, терзанията на бащата, извършил това предателство, а всичко се развива на фона на случаи от медицинската практика и драматичните лични отношения между героите. Впрочем актрисата Диана Димитрова и обвиненият от нея в насилие Юлиян Вергов също са участници в “Откраднат живот”.

След премиерата на сериала едни от най-известните АГ специалисти у нас коментирали с екипа, че няма как да се случи подобна размяна - нали на бебето и майката се поставят гривни и се следи стриктно номерата да отговарят, спомнят си присъствали. Днешният сюжет като от филм обаче опроверга това.

Преди 16 г. докараха на етажа 20 бебета, никой не сбърка своето

Не знам какви са условията сега, но знам как беше в “Шейново”, когато раждах там преди почти 16 г. След дълго и трудно раждане и двамата със Саши оцеляхме. Той имаше спукани капиляри по цялото личице и тяло, поради което бе морав на цвят. Главата му беше и издължена като патладжан, носът бе сплескан и дядо му го удостои с прякора Коко Тайсъна. Този клет вид бе увенчан с русичка, почти бяла перушина.

Защо разказвам всичко това? Ето защо:

Видях бебето си на втория ден, след като с товарен асансьор извозиха на етажа 20 пазарски колички накуп, чието съдържание бе с идентичен вид и квакаше в хор. Моят кривчо не можеше да бъде сбъркан заради екстравагантната си форма и колорит.

Имаше и други майки, които лесно разпознаха бебоците си, но повечето се лутаха, за да сверяват номерата с гривните си. А тогава даже нямаше различен цвят на картончетата и гривните, както сега са сини и розови според пола - имахме 20 еднотипни, еднополови вързопчета и пак никой не ги обърка.

Доколкото разбрах, проблемът с разменените бебета е, че гривните на майките им не съответстват с техните номера. Това изключва умишлена намеса, защото иначе този детайл щеше да бъде изпипан.

За мен това е серия от нелепи грешки и случайности, недоглеждане и пълна хипария от страна и на персонала, и на майките. И хубавото е, че се оказва пълно съдействие на потърпевшите от всички органи, за да може всеки бебок да си отиде на мястото.

Просто шит хепънс, приятели. Директорът на болницата много добре го обясни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ