Напишете дума/думи за търсене

Да дохранвам ли бебето?

Напълно безопасно е диетата на кърменото бебе да се допълни с адаптирано мляко.

Някои жени решават да допълват кърменето с адаптирано мляко, когато се връщат на работа. Може да имат проблеми с редовното изцеждане, но също така не искат да се отказват от кърменето. Други дохранват, защото бебето им не получава достатъчно кърма, за да расте както трябва. И много майки просто искат свободата да оставят друг член на семейството или детегледачката да дава шише от време на време.

Каквито и да са причините да дохранвате, помнете, че някаква кърма е винаги по-добре от никаква, така че колкото по-дълго можете да кърмите бебето си, дори да е само веднъж или два пъти дневно, толкова по-добре за него.

Производството на кърмата ви зависи от това колко суче бебето, така че колкото по-рядко кърмите, толкова по-малко мляко ще произвеждат гърдите ви. Ако започнете редовно да дохранвате с адаптирано мляко, дори да е само за едно хранене дневно, това ще намали производството на кърма. От друга страна, ако дохранвате с едно или две шишета на седмица, те биха имали минимален ефект върху производството ви на мляко.

Как да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма?

Толкова много майки се тревожат, че не правят достатъчно кърма за бебетата си, но повечето жени произвеждат достатъчно мляко. Ето три начина, по които можете да разберете дали бебето ви получава достатъчно:

Новородено, което суче добре, че има често жълтеникаво-горчични изпражнения, казва Коркинс. Някои бебета могат да се изхождат след всяко хранене. Също така бебето ви ще има поне осем мокри памперса дневно, ако получава достатъчно кърма.

Ако бебето ви наддава средно 113-199 грама на седмица, или около 460-800 гр на месец, то получава достатъчно кърма.
Бебето ви изглежда ли здраво? Добър ли е тенът му? Активно ли е? Това са все знаци, че то получава адекватно хранене.

Дори бебето ви да иска да суче през цялото време това не означава задължително, че то е гладно. Някои бебета сучат за успокоение, имат силен порив да сучат или жадуват за контакт с майка си.

Винаги трябва да говорите с педиатъра на бебето, ако имате някакви притеснения относно наддаването на тегло или хранителните му навици. Ето някои симптоми, които дават основание за обаждане:

Повече от нормалната загуба на тегло. Бебетата губят от 5 до 10 процента от родилното си тегло през първите 5 дена от живота си. Но до ден 5, започват да качват около 28,5 гр на ден и на възраст 2 седмици трябва да са обратно на родилното си тегло.

Бързи хранения: Бебета, които рутинно спират да ядат след по-малко от десет минути, може да не получават достатъчно за ядене.

По-малко от шест мокри памперса за 24-часов период, след 5-дневна възраст.

По-малко от едно изхождане на ден, веднъж щом бебето навърши 5 дена.

Жълт тен на кожата след първата седмица.

Раздразнителност или летаргия през повечето време.

Ако не усещате гърдите си меки или празни след кърмене, това може да е знак, че бебето не получава адекватно количество мляко.

Кога мога да започна да дохранвам с адаптирано мляко?

Ако бебето ви е новородено, вероятно трябва да изчакате, докато стане поне на месец, преди да въведете адаптирано мляко. Консултантите по лактация казват, че това е времето, по което кърменето и производството на мляко вероятно са добре остановени и шише от време на време не би трябвало да разстрои рутината твърде много. На тази възраст повечето бебета не склонни да приемат съвсем неохотно шише или друг източник на храна. Ако бебето ви е над един месец, можете да предложите адаптирано мляко по всяко време.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ