Напишете дума/думи за търсене

След разменените бебета майките сами ще пишат номерата на децата си при изписването (Видео)

Двоен контрол от страна на болницата и майките саморъчно да записват номерата на децата си при изписването на бебето, въвежда болница "Шейново". Това обясни директорът на "Шейново" д-р Румен Велев по случая с разменените бебета през септември миналата година. Вчера от здравното министерство заявиха, че са установили сериозна липса на контрол и серия от грешки. 

"Мога да коментирам доклада от петък от Медицински надзор, той не беше изненада за нас. Нещата в него съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - кои хора имат пропуск или вина, как са станали нещата. Още в петък наложих дисциплинарни наказания - на старшата акушерка на "Неонатология", началника на отделението, както и на дежурния лекар, който ги е написал и началника на неонатология, обясни той.

Старшата акушерка е понижена от поста, който заема. Ние преразгледахме всички наши протоколи и стандартни процедури на пътя на бебето. Започнахме да ги преработваме, не защото имаме пропуски, а да не се случват подобни неща, каза той.

Направихме две промени, които изпълняваме - изписването на бебето. Те са изключително важни. Ние пишем кой предава бебето на майката и срещу него се разписва майката. Там ще се разписва още един служител на болницата - или старша акушерка или дежурен. Майката, която се разписва, сега караме  да разписва номера на гривната саморъчно под този документ. Така ще има и контрол от нея.

Чакаме резултатите от досъдебното производство, ако има други нарушения, ще взема и други мерки, каза той.

Голяма част от хората не си спомнят този случай, пряко дошъл и казал "аз съм виновен" няма, защото това е низ от случайности. С адвокатите на семействата постигнахме едно решение- да се върнат максимално бързо децата.

Винаги съм готов да поема отговорност, тя е морален акт. В момента не виждам такава причина, а напротив - виждам ролята си в това да подобрим системата си, коментира той.

Смятаме да наблегнем на всякакви практики, които дават възможност на майките и децата да бъдат заедно максимално дълго време - да въведем т.нар. практика кенгуру или кожа в кожа, да има по-засилено присъствие на бащи и др., каза още директорът на "Шейново".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ