Напишете дума/думи за търсене

Хубаво е въвеждането на глутен при детето да става по-бавно

В последните години все повече зачестиха случаите на непоносимост и алергия към глутена, ето защо ще обърнем повече внимание на захранването с продукти, съдържащи го.

Преди да пристъпите към въвеждането им, трябва да сте захранили детето с безглутенови каши – оризова, царевична, просо и други. След това можете да въведете пшеничени. Хубаво е въвеждането да става плавно – между 7 и 10 дни, като е добър вариант да се предлага комбинация от безглутенова каша с добавена такава, съдържаща глутен, като постепенно се увеличава количеството на глутена. След като сте въвели храните, съдържащи глутен, е добре на детето да му бъде предлагано само едно глутеново хранене дневно.

Въвеждането на нова храна не е препоръчително поне през първата седмица от даването на глутена. Добра идея е, когато въвеждате алергизиращи храни, да си водите дневник и да записвате коя храна кога е дадена. Така по-лесно ще можете да определите алергена, ако се появи алергична реакция.

На около 10-месечна възраст може да започнете да предлагате многокомпонентни ястия. Едно такова е попарата, която традиционно се използва по нашите ширини при захранване. Попарата съдържа течна и твърда компонента, което стимулира много добре дъвкателните умения на детето. А това от своя страна има пряко отношение върху говорните му умения.

Храните, които не трябва да се предлагат до навършване на 1 година, са:

Ядки и семена- най-вече поради опасност от задавяне

Яйчен белтък, тъй като трудно се усвоява от детския организъм

Прясно краве мляко

Рибни продукти

Шоколад

Мед, защото може да е източник на бактерии, които могат да причинят ботулизъм

Силни подправки

След навършване на едногодишна възраст хранителният режим на детето трябва да се състои от 5 хранения дневно – 3 основни и 2 подкрепителни закуски. Порциите на основните хранения са около 200гр., като в същото време продължавате да предлагате около 400мл. мляко дневно. Менюто е много сходно с това на цялото семейство. Всеки ден трябва да предлагате зърнен продукт или картофи, плодове и зеленчуци, както и по един представител на високобелтъчната група – месо, яйце или риба.

Периодът на захранване носи притеснение за всеки родител, тъй като това е момент, в който могат да бъдат проявени различни реакции към въвежданите храни. Особено, ако детето има фамилна обремененост за развитие на алергия или непоносимост към една или друга храна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ