Напишете дума/думи за търсене

11 съвета за безпроблемно захранване

Безпроблемното захранване е рядък феномен, но някои деца са особено "трудни" в това отношение.

Предлагаме ви някои тактики, които биха могли да ви бъдат от полза при яростна съпротива от страна на бебето:

  1. Предвиждайте първото хранене за време на деня, по което детето ви обичайно е най-спокойно.
  2. Уверете се, че е минало достатъчно време от последното кърмене и бебето не е твърде заситено.
  3. Същевременно е важно бебето да не е и прекалено гладно за кърма – около час след кърмене обикновено е подходящ момент.
  4. Постарайте се да превърнете захранването в забавно и приятно занимание – за вас може би няма шанс да е такова, но пък някоя разсейваща игра, успокояваща музика или изпята от вас песничка биха могли да предразположат детето.
  5. Бъдете в непрекъсната близост до бебето си по време на хранене, усмихвайте му се и го окуражавайте – това със сигурност може да промени нагласата му към непознатото доскоро занимание.
  6. Хранете се с бебето, показвайки му как да държи лъжицата и как да хваща предложените от вас хапки. Не разчитайте на неговата изобретателност и въображение, ако то никога не ви е виждало да се храните.
  7. Опитайте се да прикривате тревожността и фрустрацията си, ако бебето не реагира по очаквания от вас начин, защото тези емоции са заразни. Отпуснете се и се наслаждавайте на собствената си храна.
  8. След като идентифицирате момент от деня, в който бебето е най-податливо на захранване, опитайте се да го храните по същото време през следващите няколко дни, така че да започнете да формирате рутинност на заниманието.
  9. Помнете, че няма грешен начин за взаимодействие между бебето и храната, стига той да не е опасен. Оставете го да пипа, ближе, хвърля, маже и прави всички онези неща, които ужасяват средностатистическата майка. Нека то само да определи темпото и начина си на захранване, вие просто го окуражавайте от време на време и му показвайте, че става дума за забавно и безопасно занимание.
  10. Не бързайте да прескачате от храна на храна с надеждата, че някъде там има ястие, което магически ще стартира целия процес. Дайте възможност на детето да опознае един продукт и да свикне с него, защото това е най-важната предпоставка за успешно захранване.
  11. Когато бебето най-накрая постави храна в устата си, нежно го поздравете с усмивки, възгласи, ръкопляскания и изобилие от любов и подкрепа.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ