Напишете дума/думи за търсене

Как ли ще изглежда бебето ми?

СНИМКИ:UNSPLASH

В първите мигове може да ви изглежда смешно, с подпухнали очи, набръчкано, с безформена глава, но въпреки това то е красиво, защото е вашето бебе.

Възможно е да има гъста тъмна коса или мъх по тялото, които ще изчезнат до няколко седмици. Също така по кожата може да има бяло мазно вещество, което улеснява преминаването през родовия канал и се измива при първото къпане непосредствено след раждането, а остатъкът се абсорбира от кожата през първите 24 часа от живота му. Преди разочарованието да ви погълне, си спомнете, че новороденото изглежда така само временно и ако си представите средата, от която идва ще осъзнаете, че видът му далеч не е зле.

След раждането си то ще тежи средно 3,500 кг., но е възможно теглото му да е малко повече или по-малко. Ръстът на новороденото бебе е средно 50 см. Дишането и ударите на сърцето му са равни на удвоения брой на същите при възрастен човек. При бебетата тези параметри са в строго индивидуална зависимост от степента на възбудимост и активност.

Вероятно една от най-интригуващите особености на новороденото е особената форма и непропорционално голямата му глава. Главата на бебето е една четвърт от големината на цялото тяло и със сигурност по време на раждането е прекалено голяма, за да се побере в родовия канал на майката. Природата е разрешила този проблем, като дава възможност на главата на бебето временно да се деформира. Именно този процес често довежда до това, че главата на току що роденото бебе прилича на леко заострен в задната си част пъпеш или иначе казано - “глава на Нефертити”. Естествено, тя връща нормалната си форма за около два дни след раждането. Понякога след раждане по естествен път се образува оток на темето, предизвикан от травмата при излизането. Спокойно! Той ще спадне!

Понякога може да се появи и на други части от главата в зависимост от предлежащата част при раждане. Всички бебета имат мека част или фонтанела, на върха на главата си, където костите все още не са се срастнали. Лекото докосване до тази мека част не трябва да ви плаши, тъй като тя е покрита с плътна мембрана, която предпазва мозъка.

Цветът на кожата на бебето често се променя в зависимост от околната среда и здравето. Всъщност веднага след раждането на бебето цветът на кожата му може да изглежда тъмно червен или лилав.

Въпреки това, докато бебето диша, цветът му се озарява до червено. Това зачервяване трябва да избледнее през първите 24 часа, но краката и ръцете на бебето може да продължат да имат синкав оттенък в продължение на няколко дни. Този синкав глас върху кожата на новороденото се променя, когато бебето узрее и незрялото кръвообращение на бебето се променя. Останалата част от тялото обаче не трябва да показва доказателства за този синкав цвят. Ако това се случи, не забравяйте незабавно да се свържете с Вашия лекар.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ