Напишете дума/думи за търсене

Начини за повишаване на женската фертилност

В съвременното напрегнато всекидневие много жени стигат до въпроса за забременяването, след като многобройните им опити за зачеване остават неуспешни.

Да, понякога се случва много лесно и вероятно иматe доста бременни приятелки с подобни истории, но макар повечето хора да приемат доброто си здраве като даденост, често дори малките дози на стрес могат да извадят тялото ни от ритъм. Ето защо, ако целенасочено се опивате да забременеете, използвайте тези семпли насоки и препоръки, които ще повишат вашата фертилност и съответно ще увеличат шансковете скоро да бъдете бременна.

Добро хранене

Придържането към пълноценно и балансирано хранене увеличава шансовете за зачеване! Уверете се, че включвате достатъчно протеини, желязо, цинк, витамин С и витамин D в храненето си, защото недостатъците на тези хранителни вещества са свързани с удължен менструален цикъл и по-висок риск от ранен спонтанен аборт. Посъветвайте се с вашия лекар, ако трябва да приемате ежедневно мултивитамини. И не забравяйте да ядете храни, богати на протеини - като месо, риба, нискомаслени млечни продукти, яйца и боб.

Подходящо тегло

Повишените телесни мазнини могат да доведат до свръхпроизводство на определени хормони, които нарушават нормалната овулация. Менструалните цикли могат да бъдат по-малко редовни, овулацията – по-рядко и това да намали шансовете за забременяване.

От друга страна - твърде малкото телесни мазнини означават, че тялото не може да произвежда достатъчно хормони на овулация всеки месец или за поддържане на бременността, ако се зачене. Физическите упражнения могат да помогнат да се поддържа здравословно тегло.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Правилен подбор на напитките

Все повече изследвания свързват консумацията на алкохол с намалена способност да се забременее (той също така може да навреди на развитието на плода). Алкохолът променя нивата на естроген, което може да попречи на имплантацията на яйцеклетката, въпреки че една чаша червено вино от време на време с вечерята е малко вероятно да навреди на плодовитостта. Също трябва да помислите за намаляването на напитките, съдържащи кофеин, докато се опитвате да заченете и по време на бременността. 

Повече време в спалнята

Добра идея е да започнете да правите любов по-често. Някои изследвания показват, че жените, които имат поне веднъж седмично полов акт, е по-вероятно да имат предсказуеми менструални цикли и нормална овулация, отколкото жените, които имат спорадичен секс. Веднъж седмично ласките в спалнята могат да ви накарат да произвеждате повече естроген. 

Без цигарен дим

Ако има изобщо нужда от още една причина да се откажете от пушенето, трябва да сте на ясно, че токсините в тях не само увреждат яйцеклетките на жената, но също така пречат на процеса на оплождане и имплантация. Те също така ги състаряват, което означава, че яйчниците на 35-годишен пушач функционират така, като че ли принадлежат на 42-годишен, и следователно са по-малко плодовити. Пушенето създава трайно увреждане на възпроизводителната функция, но когато се откажат цигарите, можете да получите някои от функците на яйчниците си обратно.

Месечен цикъл.
Един нормален менструален цикъл трае около 21 до 35 дни ( преброяването започва на първия ден на менструацията). Ако цикълът ви е забележимо по-дълго – да речем, 42 дни – може да се предположи, че сте по-рядко в овулация и е добре да се прегледате при гинеколог. Когато сте готови да забременете, намерете своя фертилен прозорец, през който трябва да имате полово сношение редовно.

Най-благоприятните дни за зачеване на една жена обикновено са в деня на овулацията, както и по време на на четири от петте дни преди, а не след нея. Не мислете, че автоматично овулацията на 14-ия ден от цикъла: Едно проучване установи, че овулацията варира драстично от жена на жена, като се среща още в 6-ия ден и най-късно до 21-я ден на цикъл. Как може да се определи кога сте в овулация? Направете специалните тестове на овулацията. Можете също така да отбележите ежедневните промени в базалната си температура на тялото.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ